logo

Natalia Bayram: Îngrijorarea societăţii civile privind reglementarea internetului e neîntemeiată


https://www.ipn.md/index.php/ro/natalia-bayram-ingrijorarea-societatii-civile-privind-reglementarea-internetului-7978_1026466.html

Îngrijorările societăţii civile în legătură cu proiectul de lege privind modificările şi completările legislative în vederea asigurării securităţii informaţionale şi combaterii infracţiunilor săvârşite cu utilizarea tehnologiilor informaţionale sunt neîntemeiate. Declaraţia în acest sens a fost făcută de avocata Centrului Internaţional pentru Protecţia şi Рromovarea Drepturilor Femeilor „La Strada”, Natalia Bayram, în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Pericole reale şi închipuite pentru drepturile fundamentale ale omului generate de intenţiile guvernării de a modifica reglementările în tehnologiile informaţionale”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

Avocata a menţionat că susţine proiectul de lege pentru că acesta urmează să asigure o protecţie eficientă a copiilor faţă de orice formă de abuz şi exploatare sexuală, inclusiv cu utilizarea internetului. „Viaţa noastră, din mediul offline a trecut în spaţiul online, iar infractorii fiind sofisticaţi în procedeele pe care le utilizează, folosesc mijloacele oferite de internet. Iată de ce acest proiect de lege este vital pentru a fi promovat şi votat în lectură finală”, a menţionat Natalia Bayram.

Avocata a făcut referinţă la o hotărâre a Curţii Europene pentru Drepturile Omului, care, în opinia ei, a confirmat importanţa păstrării datelor provenite din comunicarea electronică, dar contestată de oponenţii noilor prevederi legislative recente. „Curtea menţionează că păstrarea datelor nu constituie o violare a vieţii private. Păstrarea datelor respective nu constituie violarea drepturilor fundamentale la protecţia datelor cu caracter personal. Acestea sunt necesare şi utile pentru combaterea terorismului, criminalităţii grave”, a menţionat Natalia Bayram.

Natalia Bayram a făcut trimitere şi la o declaraţie a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei care prevede că prestatorii de servicii de telecomunicaţii sunt obligaţi să reacţioneze prompt la demersurile statului privind blocarea unor site-uri sau restricţionarea accesului la anumite pagini web. „În cazul în care aceştia nu se supun deciziilor legale, prestatorii de servicii urmează să fie declaraţi complici la săvârşirea acestor infracţiuni”, a afirmat avocata.

Dezbaterea de luni, 4 aprilie, este la ediţia a LII-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.