În premieră, într-un document de politici se menționează cine prezintă amenințare la adresa securității naționale. Este vorba despre Federația Rusă, definită în Proiectul Strategiei Securității Naționale drept pericol pentru securitatea statului Republica Moldova. Referințe în acest sens a făcut Natalia Albu, directoare executivă a Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, conferențiară universitară, Academia Militară în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Securitatea țării: pericole, soluții, noutăți”, organizată de Agenția de presă IPN.
Proiectul Strategiei Securității Naționale definește pericolele la adresa securității țării și direcțiile de acțiune propuse pentru consolidarea securității naționale și a securității fiecărui cetățean. Este pentru prima dată când e stipulat clar cine prezintă un pericol pentru securitatea Republicii Moldova.
„Și presupun că aceste declarații nu sunt emotive”, aceste evaluări s-au făcut conform anumitor criterii, la compartimentul 2, la riscuri și amenințări, când spuneam că e vorba de abordare integrată, se scoate în evidență cum implicațiile Federației Ruse, în special în contextul războiului din Ucraina, influențează viața cetățenilor și a țării în general”, a spus Natalia Albu.
Directoarea executivă a Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare susține că este vorba despre un document de o viziune strategică unde este clar stabilit arealul și spațiul în care Republica Moldova se vede în asigurarea propriei securități.
„Un document strategic poate să aibă mai multe abordări, el poate să fie axat și pe prevenție, adică să împuternicească cetățenii, instituțiile ca să știe cum să acționeze în situații de criză. Un document strategic nu trebuie să fie doar cu referire la securitatea statului. Noi avem legi cu privire la securitatea statului, inclusiv trei legi noi cu referire la SIS care au fost dezbătute în Parlament, care stabilesc clar condițiile în care statul poate să asigure suveranitatea, integritatea și securitatea personală”, a mai spus Natalia Albu.
Cât privește discuțiile publice organizate până acum la care au fost abordate prevederile Proiectului Strategiei Securității Naționale, Natalia Albu spune că acestea nu au avut scopul unor dezbateri politice, dar au avut scopul de a îmbunătăți și a ajusta acest document conform necesităților de securitate. „Invitați au fost din mediul de experți în domeniul securității, reprezentanții a societății civile și mediu academic”, a declarat ea, menționând că aceste dezbateri vor continua și într-un format mai extins pentru a îmbunătăți documentul final.
Dezbaterea publică cu genericul „Securitatea țării: pericole, soluții, noutăți”, este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.