logo

Narativele propagandistice trebuie să fie oprite; Marianna Prisiajniuk


https://www.ipn.md/index.php/ro/narativele-propagandistice-trebuie-sa-fie-oprite-marianna-prisiajniuk-8004_1088358.html

După un an de aflare frecventă în Moldova, constat că aici lipsește percepția Transnistriei ca amenințare de securitate. Cred că după ce în Ucraina lucrurile vor reveni la normal, autoritățile de aici ar trebui să genereze o soluție pentru această problemă. Declarații în acest sens au fost făcute de către Marianna Prisiajniuk, corespondent special al Agenției ucrainene de știri Glavcom în România și Republica Moldova, în cadrul dezbaterii publice „Refugiații: examen ucrainean pentru reziliența societății moldovenești”, care a avut loc la Agenția de presă IPN

Asupra Republicii Moldova planează un mare risc informațional, crede jurnalista și face trimitere la experiența sa de la proiectul „Stop-Fake”, care atestă că spațiul virtual moldovenesc e inundat de mesaje false despre Ucraina, în special, despre refugiați. „Narativele lansate de anumite surse au scopul să discrediteze atât refugiații, cât și autoritățile Moldovei. De fapt, eu prefer să vorbesc despre propagandă, pentru că fake-news-urile fac parte din propagandă”.

Jurnalista spune că în opt ani de confruntare armată a Ucrainei cu Rusia, s-a convins că propaganda face parte din esența războiului - războiul informațional, care face parte din invadarea fizică a Ucrainei. „Este discursul de discreditare a Ucrainei ca stat, a elementului civic ucrainean, este discursul de discreditare a armatei. Rușii au nevoie de această strategie pentru a se justifica în fața auditoriului intern. Iar în Moldova ei au poziții foarte puternice - și în spațiul media, și în spațiul activiștilor”. Jurnalista a sugerat că propaganda rusă în Moldova nu primește o ripostă de eficiență sporită.

Ea a spus că este un fals că vorbitorii de limbă rusă sunt constrânși în Ucraina, dar este o realitate că sunt bombardate, mai întâi de toate, orașele mari, unde predomină vorbitorii de limbă rusă. În context, vorbitoarea a chemat comunitatea jurnalistică din Moldova și Ucraina să combată mesajele false.

Vorbind despre provocările lansate de războiul ruso-ucrainean, Marianna Prisiajniuk a relevat că atunci când totul se va termina, Moldova ar trebui să promoveze o soluție pentru problema localităților din raioanele din stânga ale Republicii Moldova. Dânsa s-a referit la datele Statului-major al armatei ucrainene că agresorii intenționează să folosească pentru atacurile armate din Ucraina localnici cu cetățenie rusă.

Dezbaterea publică la tema „Refugiații: examen ucrainean pentru reziliența societății moldovenești” este ediția a 227-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfășurat de Agenția de presă IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Seidel”.