Nămolul de pe fundul lacului din Parcul Valea Morilor este toxic
https://www.ipn.md/index.php/ro/namolul-de-pe-fundul-lacului-din-parcul-valea-morilor-este-toxic-7967_969830.html
Nămolul de pe fundul lacului din Parcul Valea Morilor conţine elemente toxice, motiv pentru care lucrările de evacuare şi curăţare a teritoriului nu pot continua, a declarat şeful Direcţiei construcţii capitale Vasile Panfil în cadrul şedinţei operative de luni de la Primărie, transmite Info-Prim Neo.
Sursa citată a comunicat că până acum au fost evacuaţi circa 100 mii metri cubi de nămol. Acesta a fost depozitat în apropierea oraşului Vatra. Din moment ce s-a constat că nămolul conţine elemente toxice şi prezintă pericol pentru mediul ambiant, Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale nu eliberează aviz pentru continuarea lucrărilor. Încă 550 mii metri cubi de nămol rămân pe fundul lacului. „ Acest nămol nu poate fi stocat oriunde. În cazul în care componentele chimice vor pătrunde în apele subterane, vom provoca o catastrofă ecologică de proporţii”, a explicat Vasile Panfil.
Potrivit şefului Direcţiei construcţii capitale, o soluţie ar fi ca pe viitor să se instaleze o membrană de cauciuc de aproximativ 10 centimetri pe poligonul unde se evacuează nămolul, pentru a evita pătrunderea elementelor toxice în pământ. O altă metodă ar fi evacuarea nămolul într-o zonă unde există un strat gros de lut de circa 20 de metri. „Chiar şi în cazul în care se găseşte o soluţie, lucrările nu pot continua imediat, întrucât la momentul actual nu există un proiect expertizat”, a subliniat Vasile Panfil. Potrivit sursei citate, proiectul de planificare a lucrărilor trebuie să fie elaborat de Institutul „Acva Proiect”. Până în prezent municipalitatea a transferat institutului 2,5 mln lei din cele 3,3 mln necesare. Documentul, însă, nu este încă definitivat. Experţii promit că proiectul va fi gata în luna iulie.
Vasile Panfil spune că lucrările de curăţare a lacului au fost din start efectuate greşit. „S-au comis mai multe încălcări ale legii. Nu s-a efectuat în prealabil o analiză tehnică şi ecologică a lacului. Nu a existat un proiect bine gândit. Din această cauză toate lucrările stagnează fără a avea o soluţie pentru etapa imediat următoare”, a conchis Vasile Panfil.