logo

Nadine Gogu: Sperăm în 2015 să avem mai puţină presă colorată


https://www.ipn.md/index.php/ro/nadine-gogu-speram-in-2015-sa-avem-mai-putina-presa-colorata-7978_1017622.html

Presa din Republica Moldova ar trebui să devină mai puţin colorată din punct de vedere politic, să devină mai credibilă pentru cetăţeni şi mai calitativă. Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Nadine Gogu, a declarat pentru IPN că se doreşte ca în 2015 să existe o presă de calitate, care să se conformeze rigorilor deontologice, pentru că, din păcate, anii trecuţi presa a servit mai mult intereselor anumitor actori politici şi mai puţin intereselor publicului.

„Aş dori ca presă să-şi amintească că trebuie să lucreze pentru public, pentru că dacă nu lucrează pentru public, îşi îngustează audienţa foarte mult. La capitolul calitate întotdeauna este loc pentru mai bine”, a spus Nadine Gogu. Pentru că fluctuaţia de carde şi în mass-media este mare, directorul CJI spune că este nevoie de instruire continuă. Ar fi de dorit nu doar reporterii să participe la cursuri de instruire, dar şi editorii.

Referindu-se la alegerile locale, care se vor desfăşura în acest an, directorul CJI a spus că există temerea că presa în continuare va activa în interesul unor persoane. „Teamă mi-e că şi în aceste alegeri locale vom avea acelaşi tablou ca şi în alegerile parlamentare – presă colorată din punct de vedere politic. La alegerile precedente am avut situaţii când unele instituţii mass-media defavorizau anumiţi concurenţi, ceea ce ne face să credem că lucrau la comandă. Intuim că vom avea o situaţie similară”, a spus directorul CJI.

În 2015 CJI se aşteaptă ca noua guvernare să-şi îndeplinească angajamentele nerealizate în ultimii ani. Potrivit directorului CJI, în toate planurile de activitate a Guvernului au fost incluse anumite aspecte care ţin de mass-media, însă doar 30% au fost realizate. „Au rămas multe restanţe şi sperăm că anul curent noua guvernare va începe să le realizeze”, a spus Nadine Gogu.

Potrivit ei, cele mai mari restanţe ţin de neadoptarea în lectură finală a Legii cu privire la asigurarea transparenţei proprietăţii mass-media. De asemenea, urmează să fie completată componenţa Consiliului de Observatori al Companiei Teleradio-Moldova, care de peste un an este nefuncţional pentru că nu are cvorum. CJI a propus parlamentarilor un proiect de lege pentru îmbunătăţirea procedurii de înregistrare a cererilor cu privire la accesul la informaţie, reducerea termenului de prezentare a informaţiei şi înăsprirea pedepsei pentru încălcarea legislaţiei privind accesul la informaţie pentru persoanele responsabile de prezentarea informaţiei.