logo

Muzeele din Moldova vor participa într-o ediție comună cu cele din România la Noaptea Muzeelor


https://www.ipn.md/index.php/ro/muzeele-din-moldova-vor-participa-intr-o-editie-comuna-7967_1096870.html

Muzeele din Moldova vor participa, pentru prima dată, într-o ediţie comună cu cele din România la evenimentul „Noaptea Muzeelor”. Rețeaua Națională a Muzeelor din România a încărcat pe o platformă programul muzeelor locale, dar și al celor din Republica Moldova care include un caleidoscop de evenimente lansate sub genericul „La noaptea muzeelor moda prinde viață”. Muzeele își deschid simultan porțile sâmbătă, 13 mai, până noaptea târziu. Activitățile cultural-artistice pot fi vizitate gratuit, transmite IPN.

Începând cu ora 17.00, vizitatorii Muzeului Național de Istorie a Moldovei vor avea acces la expozițiile permanente și temporare ale muzeului. „Am inventat împreună cu elevii Centrului de Excelență în Industria Ușoară laboratoare de coafură sub genericul „Nu-ți fie frică, încearcă!” și de make-up „Lasă istoria să te machieze!”. Doritorii să participe la aceste laboratoare vor încerca să experimenteze coafuri istorice, de exemplu, împletituri romane, cocul francez, renumită săgeata franceză etc. O noutate interesantă este colaborarea noastră cu Clubul Internațional al Femeilor din Moldova care vine cu două evenimente inedite. Este vorba despre laboratorul „Enigma Sari-ului indian” și Parada internațională „Moda fără granițe”. Vom avea reprezentați din Moldova, Ucraina și alte state europene și mai puțin europene care vor veni și vor defila în costumele lor tradiționale”, a spus pentru IPN Livia Sârbu, director adjunct la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

De asemenea, muzeul are un program muzical, precum recitalul de chitară, de muzică clasică și recitalul de muzică corală. „Studenții de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice vor susține trei dansuri de epocă, un dans medieval, unul din secolul 19 și unul de la începutul secolului 20. Lumea va avea ocazia să învețe mișcări, să vadă costumele și să intre în atmosfera istorică. Programul va culmina cu un fire show”, a mai spus Livia Sârbu.

Programul cultural la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău începe la ora 12.00 cu Târgul „Eco Art Sale la Turn” în cadrul căruia vor participa tinerii creatori. Va fi lansată o expoziție de modele vestimentare „Reuse”, elaborată de studenții Facultății de Design a Universității Tehnice a Moldovei. În sala panoramică a muzeului vor fi prezentate 12 modele vestimentare care promovează folosirea materialelor reciclabile. La fel, va fi organizat un eveniment cu genericul „Chișinău – orașul dorului” cu participarea copiilor refugiați din Ucraina. În sala panoramică Școala de Arte „Valeriu Poleacov” va prezenta recitalul muzical „La apus de soare”. Va fi organizat și un defileu al colecției vestimentare „Artemisia” elaborat de Facultatea de Arte Plastice și Design a UPS „Ion Creangă”. Seara se încheie cu o proiecție digitală cu iluminarea clădirii Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău „Turnul de apă - călătorie în timp”. Ultimul vizitator poate intra în muzeu la ora 23.00”, a precizat Valeria Suruceanu, directorul Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău.

Valeria Suruceanu a menționat că prin aceste evenimente, precum și prin Noaptea Muzeelor per ansamblu, se confirmă rolul important al muzeelor în dezvoltarea societății, menținerea legăturii între trecut și viitor. „Este esențial ca elevii și studenții să se culturalizeze nu doar prin educația formală, dar și prin diferite evenimente organizate la muzee. Noaptea Europeană a Muzeelor demonstrează că muzeele au devenit mai deschiși spre vizitatori”, a spus directorul instituției muzeale.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment care se află la a 19-a ediție, fiind inițiat de Ministerul Culturii din Franța, iar în prezent patronat de către UNESCO, Consiliul Europei și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).