Municipalitatea va intensifica acţiunile pentru eradicarea comerţului stradal
https://www.ipn.md/index.php/ro/municipalitatea-va-intensifica-actiunile-pentru-eradicarea-comertului-stradal-7967_969371.html
Comerţul stradal din municipiul Chişinău trebuie să fie înlăturat prin procedee civilizate, fără a face apel la metode represive, susţine primarul general, Dorin Chirtoacă. În cadrul şedinţei operative de la Primărie din 21 aprilie, edilul capitalei a solicitat subdiviziunilor responsabile şi preturilor de sector să întreprindă în continuare măsuri pentru combaterea comerţului stradal, transmite Info-Prim Neo.
Primarul general a subliniat că este necesar de a opri comerţul stradal, în special cel cu alimente, cât mai repede posibil. Se apropie perioada estivală când există un risc sporit pentru alterarea produselor. Dorin Chirtoacă a insistat asupra unei atitudini civilizate faţă de persoanele care-şi comercializează produsele în stradă, adresându-se în special reprezentanţilor poliţiei municipale. Potrivit edilului, poliţia trebuie să adopte o atitudine constructivă, dar, totodată fermă. Cel mai potrivit lucru pe care trebuie să îl efectueze constă în escortarea şi obligarea vânzătorilor ambulanţi să se deplaseze de pe străzi pe teritoriul unei pieţe din apropiere.
Şeful Direcţiei generale comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii, Vladimir Nirca, a comunicat că se face tot posibilul pentru a oferi solicitanţilor spaţii în pieţe. Directorul Pieţei Centrale din Chişinău, Ion Stratulat, susţine că locuri libere sunt, inclusiv şi în piaţa pe care o administrează. Problema majoră a vânzătorilor ambulanţi este că ei nu vor să supună analizelor de laborator marfa pe care o comercializează. Din acest motiv, chiar dacă li se oferă locuri, ei refuză să vândă în pieţe, alegând comerţul stradal.
Primarul general s-a interesat de modul de distribuire a locurilor în pieţe, făcând aluzie că anumiţi comercianţi ambulanţi refuză să vândă în pieţe din cauza că locurile propuse de către administratori sunt dosite, astfel încât nu reuşesc să-şi vândă marfa. Reprezentanţii pieţelor au infirmat.
Mihail Cârlig, pretorul sectorului Râşcani, a spus în cadrul şedinţei operative că fenomenul comerţului stradal este în descreştere, cel puţin, în sectorul dat. Potrivit lui, reprezentanţii pieţelor din sectorul Râşcani sunt receptivi şi deschişi în ceea ce priveşte oferirea unor locuri cu titlu gratuit. Fiecare piaţă din cele şase existente la Râşcani a oferit câte 20 de locuri pentru desfăşurarea activităţilor economice a vânzătorilor ambulanţi.