logo

Municipalitatea riscă să fie deposedată de un teren care valorează 100 mln lei, viceprimar


https://www.ipn.md/index.php/ro/municipalitatea-risca-sa-fie-deposedata-de-un-teren-care-7967_1105403.html

Municipalitatea riscă să fie deposedată de un teren cu suprafața de 3 hectare, din sectorul Râșcani al capitalei, care valorează mai bine de 100 de milioane de lei. Conducerea Primăriei municipiului Chișinău acuză acțiuni de delapidare a bunurilor proprietate municipală prin scheme frauduloase, transmite IPN.

„Pe parcursul anilor 2014-2024, prin acțiunile unor persoane fizice și juridice, dar și prin deciziile adoptate de anumite autorități publice și instanțe de judecată, se urmărește delapidarea proprietății municipale. Este vorba despre un teren cu o suprafață de peste 3 hectare, amplasat în sectorul Râșcani al municipiul Chișinău, în adiacență străzilor Ceucari și Doina. Valoarea acestui teren se ridică la peste 100 de milioane de lei”, a declarat viceprimarul Irina Gutnic într-o conferință de presă.

Potrivit ei, terenul, pe care sunt amplasate mai multe construcții, se află în gestiunea societății pe acțiuni „Autocomtrans”, în care Consiliul municipal Chișinău deține cotă majoritară (58%). În 2014, împotriva acestei societăți a fost intentată procedura de insolvabilitate. „În cadrul procesului de insolvabilitate, anumite persoane urmăresc scopul acaparării terenului menționat, având tot suportul Inspectoratului Fiscal de Stat, care prin acțiunile și deciziile sale, în 2014, a înstrăinat creanțele către persoane juridice și nu către Primăria municipiului Chișinău care este cea mai interesată parte în acest proces”, explică Irina Gutnic.

Responsabila a menționat că în cadrul procesului de insolvabilitate, în scopul protejării patrimoniului, în anul 2018 autoritatea publică locală a stins datoria SA „Autocomtrans” de 4 milioane de lei. Astfel, societatea a devenit activă, iar toate bunurile au rămas în proprietatea municipalității. Cele 4 milioane de lei achitați de Primărie urmau a fi convertiți în acțiuni și, respectiv, municipalitatea urma să dețină acțiuni în proporție de 98%.

„La finele anului 2019, organele de conducere ale SA „Autocomtrans”, din care făceau parte foști și actuali consilieri municipali, actuali deputați din partidul de guvernământ – avem această listă  a membrilor din organele de conducere, printre care și Vasile Grădinaru, Zinaida Popa, Roman Roșca, Roman Cojuhari – au inacționat, nu au întreprins nicio măsură de protejare a intereselor societății în scopul restituirii datoriei sau convertirii acesteia în acțiuni. Ziceam că CMC deținea 58% din acțiuni, iar dacă organele de conducere acționau și converteau această datorie, CMC urma să dețină 98% din acțiuni. Respectiv, Consiliul municipal Chișinău a rămas cu un împrumut de 4 milioane alocat societății și cu doar 58% din acțiuni”, afirmă Irina Gutnic.

Potrivit viceprimarului, la începutul anului 2021, iarăși prin acțiunile unor persoane fizice și juridice, a fost intentată procedura de insolvabilitate repetat, iar statul prin intermediul Inspectoratului Fiscal a înaintat datorii în sumă de 3 milioane de lei, care iarăși au fost înstrăinate persoanelor juridice și nu Primăriei Chișinău. În toată perioada dintre 2021 și până în prezent, Primăria a întreprins acțiuni pentru ca să evite delapidarea proprietății municipale, însă spre regret prin intermediul instanțelor de judecată a fost aprobată procedura falimentului și s-a dispus valorificarea masei debitoare. Adică s-a acceptat vânzarea bunurilor care aparțin SA „Autocomtrans”, printre care se regăsește și acest teren – vânat de foarte multă lume, a explicat vicepreimarul.

„Așa cum ziceam, acest teren valorează peste 100 de milioane de lei. Delapidarea continuă, din acest motiv am cerut administratorului de insolvabilitate satisfacerea demersului înaintat de către primarul general de a anula licitația care a fost deja lansată și este anunțată pentru 28 iunie, în cadrul căreia urmează să fie înstrăinate bunurile gestionate de SA „Autocomtrans”. Primăria, pentru a proteja bunurile, a prevăzut în buget în jur de 8 milioane de lei, iar în cazul în care aceste bunuri vor fi expuse pe 28 iunie la licitație, va fi imposibilă recuperarea acestora și aceste acțiuni vor duce nemijlocit la lichidarea societății”, a mai declarat Irina Gutnic.

Viceprimarul mai spune că despre acest „atac radier asupra patrimoniului municipal” au fost sesizate organele de drept, însă până în prezent nu a fost întreprinsă vreo acțiune.