logo

Motivul suspendării licențelor mai multor televiziuni nu este argumentat și decizia trebuie anulată, avocat


https://www.ipn.md/index.php/ro/motivul-suspendarii-licentelor-mai-multor-televiziuni-nu-este-argumentat-7967_1104926.html

Motivația juridică a deciziei Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională (din 24 mai) de a suspenda licențele mai multor televiziuni este neargumentată și decizia trebuie anulată de instanțele judecătorești. Este opinia avocatei Natalia Bairam.

Într-o conferință de presă la IPN, avocata a spus că în decizia Consiliului se arată că posturile TV care au rămas fără licență nu au prezentat informația solicitată privind conturile bancare. Se menționează că aceste canale TV au cinci sau șase conturi bancare active, dar au fost prezentate informații doar cu privire la un singur cont bancar, ceea ce este neadevărat, susține avocata. Natalia Bairam a insistat că poate prezenta acte care demonstrează că reprezentanții canalelor TV au prezentat toată informația privind resursele financiare.

La fel, spune avocata, Consiliul a invocat că unele tranzacții i-au făcut pe membrii acestuia să creadă că posturile ar avea o oarecare afiliere cu grupul Șor-Plahotniuc. Natalia Bairam susține că, în calitate de juristă, poate constata că e mai mult o declarație politică. Nu există nicio decizie judecătorească prin care ar fi fost condamnate persoane pentru că ar fi format un oarecare grup care s-a proclamat Șor-Plahotniuc.

„Astfel, timp de câteva minute, canalele TV au fost lipsite de licență, iar sute de jurnaliști au fost lipsiți de dreptul de a lucra, iar cetățenii Republicii Moldova au fost lipsiți de dreptul la libera opinie și pluralism de informație”, a declarat Natalia Bairam.

Liudmila Belcencova, președinta organizației „Stop Media Ban”, care are ca activitate declarată protejarea drepturilor jurnaliștilor care au suferit de acțiunile ilegale ale autorităților, a constatat că această suspendare recentă a licențelor arată o data în plus că presei îi este încălcat dreptul la libera exprimare.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor  prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.