logo

Motivul pentru care localnicii din Varnița blochează accesul votanților transnistreni


https://www.ipn.md/index.php/ro/motivul-pentru-care-localnicii-din-varnita-blocheaza-accesul-votantilor-8008_1077283.html

Concurenții electorali nu au putut face agitație în regiunea transnistreană, care nu este controlată de autoritățile constituționale, iar oamenii de acolo nu au acces nici la mass-media din dreapta Nistrului. Votanții transnistreni nu cunosc nimic despre candidații la prezidențiale, „ce fel de alegeri au loc și nu au idee ce se petrece în partea dreaptă a Nistrului”. O spune consilierul raional, Simion Brînza, care se află la hotarul dintre satul Varnița și Bender, unde mai multe persoane, printre care localnici și veterani, încearcă să blocheze accesul votanților transnistreni în Varnița, unde pentru ei sunt deschise patru secții de votare, transmite IPN.

În total au fost deschise 42 de secții de votare pentru alegătorii transnistreni. Consilierul spune că s-a mizat că vor vota circa 150 de mii de oameni „care idee nu au de alegerile de aici”.

Dumitru Urâtu, localnic din Varnița, spune că oamenii sunt indignați că CEC a ignorat faptul că ei s-au opus deschiderii secțiilor de votare pentru transnistreni. Mai ales că e pandemie. „Patru secții! Înseamnă că sănătatea copiilor, nepoților, profesorilor se pune în mare primejdie”, a spus bărbatul.

Dimineață s-a lăsat și cu un incident: un bărbat a pulverizat gaze lacrimogene. Conflictul ar fi pornit de la faptul că i s-a făcut observație să nu vorbească rusește și să nu-i filmeze pe veterani.

La fața locului a intervenit poliția, care încearcă să asigure trecerea unităților de transport cu cetățeni din stânga Nistrului care vor să ajungă la votare.