logo

Moțiunea împotriva Guvernului Chicu nu a trecut


https://www.ipn.md/index.php/ro/motiunea-impotriva-guvernului-chicu-nu-a-trecut-7965_1075008.html

Guvernul condus de Ion Chicu îşi continuă activitatea. Moțiunea de cenzură înregistrată de Platforma DA nu a fost susținută de majoritatea deputaților prezenți în Parlament. Pentru demiterea Guvernului au votat 46 de deputați, fiind necesare cel puțin 51 de voturi, transmite IPN.

Premierul Ion Chicu a spus că, în calitate de reprezentant al echipei guvernamentale, face tot posibilul pentru a gestiona situația. Atât cât va fi în fruntea Guvernului, va face totul pentru a nu admite „deteriorarea situației mai departe”. Ion Chicu a criticat comportamentul deputaților la ședința în plen. „Să ne fie rușine pentru ce am arătat azi în Parlament. Dacă n-o să ne fie rușine, oamenii în țara asta n-o să trăiască mai bine”, a adăugat premierul.

Alexandru Slusari, președintele Fracțiunii ACUM, Platforma DA, a criticat Guvernul pentru inacțiunile pe perioada stării de urgență din cauza pandemiei. Deputatul a spus că Guvernul a declarat starea de urgență fără a avea un plan anticriză, iar drept consecință mulți medici s-au infectat, iar unii au decedat. Nu au fost și nu sunt teste suficiente. Guvernul a ignorat agenții economici și a stimulat șomajul. Businessul mic și mijlociu a fost lăsat de izbeliște. Guvernul a micșorat în jumate veniturile peroanelor vârstnice. Nu s-au alocat bani pentru agricultori, pentru pierderile cauzate de secete. S-au pierdut acorduri de finanțare, dar și creditul rusesc, negociat nepotrivit. Igor Munteanu, din aceeași fracțiune, a spus că acest guvern a demonstrat cum nu trebuie de guvernat țara, prin asumare de răspundere, prin credit rusesc etc. „Dodon își dorește un nou mandat, iar Guvernul actual lucrează zi de zi pentru a-i asigura acest mandat”, a adăugat parlamentarul.

Lilian Carp, deputat în fracțiunea PAS, Blocul ACUM, a spus li el că „acest guvern este staff-ul electoral a lui Igor Dodon”. „Vreți să vedeți dacă suntem responsabil? Plecați, și o să vedeți că suntem mai responsabili decât voi”, i-a sugerat deputatul.

Președintele Grupului Parlamentar Pro Moldova, Adrian Candu, a menționat că, pentru ilegalitățile comise, mulți membri ai Guvernului trebuie să răspundă și vor răspunde penal. Iar pentru lipsa de respect pentru Republica Moldova, Guvernul trebuie să răspundă politic. Vladimir Cebotari, din partea aceluiași grup, consideră că executivul s-a pomenit în plasa unui candidat la prezidențiale și a devenit un element important în lupta pentru acest fotoliu.

Marina Tauber, deputată a Partidului Politic Șor, a spus că Guvernul folosește banii statului în interesele personale ale lui Igor Dodon și că salariile majorate sau alocațiile vor fi acordate mai aproape de ziua alegerilor prezidențiale, anume pentru ca acesta să acumuleze capital politic.

Liderul democrat Pavel Filip a declarat că Partidul Democrat nu susține moțiunea de cenzură „pentru că nu vrea să aducă hoții de miliarde la guvernare”. Președintele PDM a subliniat că nu poți construi Europa acasă și nici nu poți face apropierea de România  alături de hoți, corupți și bandiți. „Până nu vom scăpa de ei definitiv, nu vom avea nici Europa, nici România”.

Vladimir Golovatiuc, deputatul Fracțiunii Partidului Socialiștilor, a spus că, deși pe perioada pandemiei a crescut nivelul sărăciei, s-a reușit totuși asigurarea unei stabilități. Iar un vot de neîncredere Guvernului nu va aduce rezultate. Vlad Batrîncea, deputat PSRM, a lăudat Guvernul că, în plină pandemie, a avut curajul să rezilieze contractul cu Avia Invest și să întoarcă aeroportul cetățenilor.

Și președintele Igor Dodon a avut un comentariu după votul din Parlament. „Prin moțiunea de cenzură de azi, opoziția a demonstrat cât de bine i se potrivește numele de Alianța Haosului. Cele patru partide care o compun – PAS, PPDA, Partidul pro Plahotniuc și Partidul Șor – au încercat să își mascheze eșecul și umilința zilei de azi prin justificări inventate, prin provocări degradante pentru forul legislativ și prin discursuri populist”, a scris șeful statului pe pagina sa de Facebook. „Dar astăzi, oligarhii au primit lecția cuvenită, că banii nu pot cumpăra chiar totul și chiar pe toți. Sper că Maia Sandu și Andrei Năstase au înțeles și ei din această experiență umilitoare că nu a meritat să-și pună semnăturile la un loc cu grupările mafiote reprezentate de Pro Moldova și Partidul Șor, la un loc cu hoții miliardului, nu a meritat să-și păteze numele căzând în capcana acestora”, a mai scris șeful statului.