logo

Moțiunea de cenzură a fost examinată până noaptea târziu. Guvernul rămâne în funcție


https://www.ipn.md/index.php/ro/motiunea-de-cenzura-a-fost-examinata-pana-noaptea-tarziu-7965_1100215.html

Moțiunea de cenzură înaintată de deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a fost examinată până noaptea târziu. Pe lângă raportul premierului Dorin Recean, fiecare ministru a prezentat realizările pe domeniile de responsabilitate. Votul a avut loc după ora 02.00, iar moțiunea de cenzură nu a fost susținută decât de 16 deputați comuniști și socialiști, transmite IPN.

„Întregul Guvern se află azi în Parlament pentru că deputații comuniști și socialiști nu sunt de acord cu măsurile de recuperare, cu majorările de salarizare și cu proiectele pe care le implementăm noi în toată țara în drumuri, agricultură și dezvoltarea satelor. Nu știu dacă este o moțiune de cenzură,  mai degrabă cred că este o necesitate de show electoral. Înțeleg că sunt alegeri, dar țara nu se oprește, Guvernul continuă să lucreze și nu se oprește din activitățile pe care le face. Și azi vom vorbi despre aceste activități, vom vorbi despre provocările care există și despre cum Guvernul răspunde acestor provocări și este alături de oameni, de cetățenii care au nevoie”, a declarat premierul Dorin Recean în plen.

Șeful executivului a trecut în revistă inițiativele guvernării, menționând că țara trece printr-o situație foarte complicată, cu un impact imens asupra populației, dar și chiar și așa, potrivit lui, sunt identificate constant resurse pentru a putea ajuta. „Este mult de lucru și provocările care ne stau în față sunt încă multe. Instituțiile statului au demonstrat că pot păstra pacea și stabilitatea în Moldova. Am prevenit destabilizările planificate de actori externi, în cooperare cu grupări criminale din interiorul țării. Știm să facem față riscurilor actuale. Și avem un plan bine pus la punct de dezvoltare a Moldovei”, a mai spus premierul.

După discursul său, miniștrii au prezentat de la tribuna centrală a Parlamentului realizările și prioritățile instituțiilor pe care le conduc. Reprezentanții opoziției nu au ezitat să iasă cu luări de cuvânt pentru a critica guvernarea. Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, la fel, au ieșit la tribuna centrală cu discursuri în apărarea cabinetului de miniștri.

„Nu am primit răspuns la nici o cifră. Moțiunea era strict pe probleme social-economice, fără integrare europeană, fără subiecte cu care au venit alți miniștri. În această situație, ne vom adresa la Curtea Constituțională și vom solicita repetat raportul cabinetului de miniștri pe subiectele indicate”, a declarat socialistul Vlad Batrîncea, vicepreședinte al Parlamentului.

Deputata BCS, Alla Darovannaia, a criticat starea în care a ajuns domeniul educației sub conducerea actualei guvernări. „În Republica Moldova, numărul elevilor în ultimii zece ani a scăzut cu 11% la nivel național. Anual se închid 15-20 școli mici, doar în ultimii doi ani numărul profesorilor s-a diminuat cu 625 de persoane”, a notat parlamentara.

O altă deputată socialistă, Alla Pilipețcaia, a declarat că actualul cabinet de miniștri pretinde a fi cel mai aprig apărător al valorilor europene și al democrației europene, deși în realitate, regimul stabilit în țară nu are nimic comun cu democrația. „Conform tuturor indicatorilor, guvernarea voastră a adus Moldova în rândul celor mai înapoiate state: în domeniul libertăților democratice, consolidarea societății, în sfera juridică, economică și agricolă. Trebuie să vă pocăiți în fața poporului moldovenesc! Plecați și nu vă mai întoarceți niciodată”, a spus Alla Pilipețcaia.

Deputatul PAS, Radu Marian, a menționat că un vot pentru această moțiune de cenzură este un vot pentru haos, pentru grupări criminale și pentru susținătorii războiului. „Un vot împotriva moțiunii de cenzură este un vot pentru progres, pentru pace, pentru liniște și pentru avansare în parcursul nostru european”, a mai spus Radu Marian.

Ședința Parlamentului, care a început joi la ora 10.00, s-a încheiat odată cu votul moțiunii de cenzură, la ora 02.40.