logo

Mortalitatea prin boli vasculare este în creştere în ultimii patru ani


https://www.ipn.md/index.php/ro/mortalitatea-prin-boli-vasculare-este-in-crestere-in-ultimii-patru-7967_1029967.html

Bolile cardiovasculare se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces  în rândul populaţiei Republicii Moldova şi depăşesc nivelul mediu european pe parcursul ultimilor zece ani aproape de două ori, alcătuind circa 55-58% din mortalitatea totală. Rata mortalităţii prin boli cardiovasculare în vârsta aptă de muncă a constituit în 2015 – 27% comparativ cu 26,5%, în anul 2011, transmite IPN.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, bolile cardiovasculare sunt principala cauză a mortalităţii şi în Europa, atât printre femei cât şi bărbaţi, fiind responsabile de aproximativ jumătate din totalul deceselor. Circa 17 milioane de decese anual de pe glob sunt cauzate de aceste boli. Prin infarct miocardic decedează circa 7,3 milioane, iar accidentul vascular cerebral este responsabil pentru 6,2 milioane de decese din totalul mortalităţii prin boli cardiovasculare. Astfel, statisticele internaţionale plasează afecţiunile cardiovasculare drept cauza numărul unu de deces.

Datele Centrului Naţional de Sănătate Publică arată că în Republica Moldova persistă sporirea incidenţei bolilor cardiovasculare. Dacă în 2014 au fost înregistrate 22 850 de cazuri, în 2015 numărul acestora a sporit cu 0,82%, până la 23 037. Respectiv, rata mortalităţii a crescut de la 642,5 decese la 100 de mii populaţie până la 648,2.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii enumeră doar câţiva paşi simpli pentru îmbunătăţirea sănătăţii inimii cum ar fi: alimentaţie sănătoasă, reducerea consumului de alcool, renunţarea la fumat, mişcare şi activitate fizică regulată.

Începând cu anul 2000, la iniţiativa Federaţiei Mondiale a Inimii şi sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an data de 29 septembrie este declarată Ziua Mondială a Inimii. Tema promovată anul acesta este - „Dă putere vieţii tale”.