logo

Moratoriu la controalele de la întreprinderile mici și mijlocii


https://www.ipn.md/index.php/ro/moratoriu-la-controalele-de-la-intreprinderile-mici-si-mijlocii-7966_1070979.html

Asupra controlului de stat la întreprinderile micro, mici și mijlocii ar putea fi instituit moratoriu pentru o perioadă de un an. Este vorba despre controalele fiscale, financiare, cele cu privire la calitatea produselor și a serviciilor etc. Prevederile se conțin într-un proiect de lege, avizat astăzi, 22 ianuarie, de către Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, transmite IPN.

Autorul proiectului, deputatul Alexandru Slusari, menționează că pentru avizarea proiectului au votat deputații Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, ai Partidului Acțiune și Solidaritate și cei din Partidul Democrat. „Prevederile legii aplicate pentru o perioadă de un an calendaristic va asigura antreprenoriatul de lipsa intervențiilor administrative din partea organelor de control, precum și de acțiunile abuzive demonstrate în majoritatea cazurilor de reprezentanții instituțiilor de control, care vin cu intenția de a executa un plan de amendare a întreprinderilor, în scopul acoperirii găurii financiare create în urma furturilor de miliarde din sistemului bancar. Aplicarea moratoriului asupra controlului de stat pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii va stimula îmbunătățirea climatului investițional”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Tot astăzi, Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat avizul consultativ privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Deciziei Comitetului de asociere în Configurația Comerț Republica Moldova – Uniunea Europeană de actualizare a anexei XV la Acordul de Asociere, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014. Astfel, agricultorii din Republica Moldova vor putea exporta în UE cantități mai mari de struguri, prune și cireșe, fără a achita taxele vamale. Republica Moldova va beneficia de cote tarifare suplimentare, cu o majorare de 50% față de volumul actual pentru struguri și prune și o nouă cotă fără taxe vamale pentru cireșe – de două mii de tone.

Totodată, vor fi majorate volumele de declanșare pentru grâu, orz, porumb și cereale prelucrate, precum și cota la alcoolul etilic. La rândul său, Republica Moldova va majora treptat volumul contingentelor tarifare pentru mărfurile originare din UE în cazul cărnii de porc și de pasăre, produselor lactate și zahărului.

Comisia parlamentară mediu și dezvoltare regională a avizat pozitiv proiectul de modificare a Legii privind grupurile de producători agricoli și asociațiile acestora. Un aspect important al modificărilor ține de excluderea unor prevederi nejustificate privind actele de constituire a grupurilor de producători cum ar fi autentificarea notarială a acestora. Totodată, se propune excluderea situațiilor în care un singur producător agricol putea fi membru a mai multor grupuri de producători.