logo

Monopolul în industria zahărului şi inacţiunile guvernului în detrimentul “cetăţeanului “


https://www.ipn.md/index.php/ro/monopolul-in-industria-zaharului-si-inactiunile-guvernului-in-detrimentul-cetate-7542_1064720.html

Monopolul în industria zahărului şi inacţiunile guvernului în  detrimentul “cetăţeanului “    

Comunicat de presă

 Mişcarea Democraţia Acasă îşi exprimă îngrijorarea faţă de problema care s-a agravat în ultima perioadă în industria zahărului din Republica Moldova.

 ţinem să amintim că această problemă are radăcini mai vechi şi anume la începutul anilor 2000 această ramură era în stare critică.

Guvernul pentru a stimula creşterea producţiei autohtone în 2004 a adoptat o hotărîre numită “Salvgardare” aceasta presupune stabilirea unor taxe la import în mărime de 75% din preţul zahărului ceea ce stimula producătorul intern şi mai puţin importatorii. Totodată guvernul a stabilit o quotă anuală pentru import a zahărului de 6000 de tone pentru a crea o concurenţă loială însă această quotă într-un mod inexplicabil a fost preluată de producătorii monopolist.

Astfel la unu decembrie 2010 pretul la un kg de zahăr produs în RM era de 7 lei aceast preţ incluzînd şi beneficiul producătorului, însă la unu martie 2011 preţul era deja 15 lei iar în unele reţele cu amănuntul chiar 16-17 lei.

Din surse demne de încredere putem comunica că stocurile de zahăr din producţia locală sunt pe final, fiindcă a fost exportat masiv zahăr autohton neţinînd cont de necesitatea pieţei interne. Astfel rezervele fiind mici iar cererea mare a permis monopoliştilor să joace cu preţul dublîndu-l.

Procesatorii care utilizează zahărul ca materie primă în producerea altor bunuri precum, (vinificaţia, patiseria, producţia de conserve ) sunt nevoiţi să procure zahăr scump, ( se vehiculează ~ 20 lei la începutul lunii mai ) de la monopolişti, această situaţie va duce la creşterea în lanţ a preţurilor la alte produse şi micşorarea competitivităţii în raport cu produse identice de import, (conserve, dulciuri, sucuri).

În ultima perioadă  guvernul a vorbit foarte mult despre monopol care sugrumă economia dar nu ridică un deget pentru a liberaliza piaţa internă. Dacă în 2002 Republica Moldova exporta zahăr mai mult decît producea, motiv pentru care statele vecine au introdus măsuri de limitare a importului de zahar din RM iar în spatele acestei “afeore” se afla Oleg Voronin atunci noi ne întrebăm cine are de cîştigat astăzi de pe urma acestor scheme?  Iar “cetăţeanul” cuvîntul iubit al premierului, are de suferit creşterea nebună  si necontrolată a preţurilor şi scăderea nivelului de trai.

Mişcarea Democraţia Acasă vine cu o serie de propuneri în adresa guvernului pentru rezolvarea situaţiei din sfera Zahărului:

1.Cerem guvernului în mod de urgenţă, anularea măsurii numită “Salvgardare”.

2. Eliminarea quotei la import si permiterea importului pentru consumatori fară intermediari.

3.Crearea unei comisii parlamentare pentru a stabili exact stocurile existente de zahăr.

4. Identificaţi si traşi la răspundere persoanele care se fac vinovate de această situaţie.

În caz de nesoluţionare a problemei in mod de urgenţă, guvernul se va trezi cu  o serie de proteste din partea consumatorilor.

Mişcarea Democraţia Acasă

9 martie

Chişinău 2011

contact: mob 079447149