Este crucial ca reprezentanții societății civile să continue monitorizarea modului de aplicare a prevederilor Legii privind controlul tutunului, spune Ghenadie Țurcanu, coordonator de programe al Centrului pentru politici și analize în sănătate, citat de IPN.
Centrul, împreună cu alți reprezentanții ai ONG-urilor și activiști civici, a efectuat o monitorizare a modului în care unitățile de alimentație publică din municipiile Chișinău și Bălți se conformează la prevederile Legii.
„A fost o primă monitorizare,dar pentru a obține rezultate durabile este necesar de continuat observările, sperăm că lista ONG-urilor participante la monitorizare va fi suplimentată ”, a spus Țurcanu.
Vorbind despre temerile proprietarilor de localuri cum că Legea antitutun le-ar putea afecta veniturile, Țurcanu a spus că experiența altor țări , precum sunt Rusia, Ucraina, Turcia, denotă că acest lucru nu s-a întâmplat. Dar și la noi, potrivit unor date difuzate de Ministerul Sănătății, veniturile pe luna mai-iunie per ansamblu nu s-au redus față de cele înregistrate în aceeași perioadă a anului 2015.
„Consumatorii apreciază măsurile legate de restricționarea fumatului . În spațiile închise fumul dăunează grav sănătății. Și, probabil, vin într-un număr mai mare ca să se întâlnească cu prietenii la un restaurant sau bar”, a adăugat el.
Rodion Gavriloi , un alt membru al echipei care a monitorizat implementarea Legii antifumat, a spus că prevederile ei sunt benefice și pentru cei care fumează.
„În spațiile deschise , mai simplu spus afară, fumatul nu este interzis. Dar dacă stai cu prietenii la un restaurant sau bar, nu este frumos să-i lași și să ieși prea des la o țigară. Şi poate cu timpul te mai gândești, dacă merită să fumezi, dăunându-ți sănătății proprii și celor din jur”, a opinat el.