logo

Monitorizare: Persoanele cu dizabilităţi s-au confruntat cu probleme pentru a putea vota


https://www.ipn.md/index.php/ro/monitorizare-persoanele-cu-dizabilitati-s-au-confruntat-cu-probleme-pentru-a-put-7967_1021192.html

Secţiile de votare la alegerile locale, chiar fiind amplasate în instituţiile de stat, nu erau foarte accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, informaţiile despre alegeri erau redate într-un limbaj prea complicat pentru persoanele cu dizabilităţi mintale, iar mărimea scrisului era prea mică pentru cele cu dizabilităţi de vedere. De asemenea, membrii birourilor electorale nu erau în stare să comunice cu persoanele cu deficienţe de auz. Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi a organizat monitorizarea a 70 de secţii de votare din perspectiva respectării dreptului la vot al persoanelor cu dizabilităţi, iar rezultatele au fost prezentate într-o conferinţă de presă la IPN.

Olga Cenuşă, director de proiect în cadrul Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi, a prezentat mai multe imagini de la secţiile de votare, făcute de observatorii naţionali ai Centrului, din care se vede că infrastructura acestora este necorespunzătoare şi nu permitea persoanelor în scaun rulant să ajungă la urnele de vot. În unele cazuri, pentru a ajunge la secţiile de votare persoanele, cu dizabilităţi trebuiau să treacă de mai multe scări în lipsa unei rampe de acces, pe alocuri erau amplasate nişte şine, dar ele nu puteau fi utilizate. Olga Cenuşă a specificat că rampe de acces erau necesare nu doar pentru persoanele în scaun rulant, ci şi chiar pentru părinţii care au venit la vot purtând copiii în cărucioare, dar nici aceştia nu au putut ajunge în secţii pe şinele instalate.

Alte incomodităţi creau uşile prea înguste, pe alocuri fiind şi de 70 cm. Ion Balan, observator naţional în localitatea Ştefăneşti, raionul Floreşti, a comunicat că în această localitate la secţia de votare de asemenea nu exista o rampă de acces. Atunci observatorul a mers la primarul localităţii, cu 4 zile înainte de alegeri, şi i-a solicitat construcţia unei rampe. Primarul s-a adeverit a fi destul de deschis, a cerut ajutor ca să i se explice cum trebuie să fie construită corect, şi în ziua alegerilor rampa putea fi utilizată.

Victor Koroli, expert în dezvoltarea Raportului privind respectarea dreptului la vot a persoanelor cu dizabilităţi în timpul alegerilor locale 2015, a precizat că, datorită susţinerii din partea altor proiecte, numărul observatorilor a crescut de la 15 la 49, care au monitorizat 70 de secţii de votare. Expertul a subliniat că s-a încercat şi colectarea informaţiei statistice precum numărul de persoane cu dizabilităţi din localităţi, tipul de dizabilitate etc, dar nu s-a reuşit, deoarece autorităţile publice locale nu deţineau astfel de informaţii.

Potrivit monitorizării, din 70 de secţii de votare, doar 15 au infrastructura accesibilă pentru persoanele cu dizabilităţi, la intrare doar 8 sunt accesibile, iar în interior doar 9 erau accesibile pentru aceste persoane. În 39 secţii de votare era stabilită o persoană care urma să ajute persoanele cu dizabilităţi să ajungă la urnele de vot. Victor Koroli a subliniat că situaţia este proastă practic în toate localităţile rurale, fiind mai bună doar în capitală.

Monitorizarea a avut loc în cadrul proiectului „Participarea persoanelor cu dizabilităţi la viaţa politică şi publică”, susţinut de ambasada SUA la Chişinău.