logo

Moment de reculegere în Parlament


https://www.ipn.md/index.php/ro/moment-de-reculegere-in-parlament-7967_1089029.html

Deputații au păstrat un moment de reculegere pentru victimele evenimentelor din 7 aprilie 2009. Președintele legislativului, Igor Grosu, a solicitat ca, pe platforma Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, să fie organizate audieri la care instituțiile responsabile să prezinte informații despre acele evenimente și evoluțiile din dosar.

„Astăzi, 7 aprilie, este ziua libertății, ziua când ne amintim de acei mii de tineri care au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale pentru libertate, pentru a-și apăra viitorul european și speranța într-o viață mai bună. Acum, mai mult ca niciodată, vedem cât de importantă este libertatea și care este prețul ei. Au trecut 13 ani, iar noi nu avem încă un dosar „7 aprilie” finalizat, în care să cunoaștem numele celor care au stat în spatele acelor evenimente și cel mai important – să fie trași la răspundere cei care au maltratat sute de tineri în comisariatele de poliție din capitală”, a declarat Igor Grosu, citate de IPN.

Președintele Comisiei securitate, Lilian Carp, a declarat că deja au fost făcute demersuri către Procuratură, iar informații urmează să fie prezentate publicului în scurt timp.

Liderul Partidului Comuniștilor, președintele de atunci, Vladimir Voronin, a declarat că tinerii care au participat la evenimentele din aprilie 2009 au fost mobilizați. Se cere să se stabilească de către cine și cu ce scop au fost mobilizați în PMAN. „Dumneavoastră, toți împreună, aceștia care ați guvernat acești 13 ani, ați avut mult timp să vă clarificați. De două ori acest dosar a fost închis și de două ori a fost deschis. Și noi știm din ce cauză și din ce considerente”, a notat politicianul.

După păstrarea momentului de reculegere în memoria victimelor din 7 aprilie 2009, în plen s-a amintit despre faptul că, acum 119, a avut loc pogromul de la Chișinău – primul masacru al unei populații evreiești în fostul Imperiu Țarist.

„Au fost evenimente triste, când anume reprezentanții unei etnii au fost nu doar maltratați, dar și nimiciți în masă. Cu părere de rău, nu putem vorbi doar despre evenimentele de acum 119 ani, aceste evenimente au avut loc și în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când peste două sute de mii de cetățeni au fost nimiciți de naziști”, a declarat deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea. Acesta a propus ca în memoria acestor victime să fie păstrat un  moment de reculegere. 

Tot în debutul ședinței, pe ecranele din sala plenului au fost rulate imagini cu victimele războiului din Ucraina.