logo

Moldovenii se implică tot mai activ în acţiuni de voluntariat


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldovenii-se-implica-tot-mai-activ-in-actiuni-de-voluntariat-7967_1030524.html

Pe parcursul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului (SNV), 17-23 octombrie, numărul acţiunilor desfăşurate pe tot teritoriul ţării a ajuns la circa 700, iar coordonatorii evenimentului susţin că numărul este de patru ori mai mare comparativ cu ediţia din anul trecut. Coordonatorul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului în perioada 2013-2016, Nicolae Procopie, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN că la ediţia din acest an pentru prima dată s-a observat şi o implicare mai mare a autorităţilor publice centrale, dar şi a cultelor religioase.

Acţiunile de voluntariat s-au extins în 33 de raioane şi municipii, comparativ cu 25 de raioane în 2015 şi 10 raioane în 2014. Visul coordonatorilor este să fie nu doar o sută de activităţi pe raion, dar 200-300.  La această etapă sunt totuşi mulţumiţi. În România, o ţară mult mai mare decât Republica Moldova, numărul acţiunilor în cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului  a fost de 500- 600. Potrivit lui Nicolae Procopie, există potenţial la nivel de ţară pentru a majora numărul acţiunilor de voluntariat. Posibilitatea de a face bine şi de implicare nu este încă explorată pe deplin.

Potrivit datelor preliminare, în cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului în Republica Moldova au fost implicaţi 4760 de voluntari, iar costul muncii voluntare s-a estimat la peste 312 mii de lei.

Preşedinta Consiliului ONG-urilor, Antoniţa Fonari, a explicat că există voluntariat formal, pe care o persoană îl poate desfăşura în cadrul unui minister sau ONG. Spre exemplu, pentru o cauză ecologică, un mod sănătos de viaţă etc. Şi există voluntariat neformal, în cadrul căruia pot fi făcute exact aceleaşi lucruri, dar fără a deţine un carnet de voluntar. Şi aşa se poate face voluntariat sporadic, care în opinia acesteia, este un lucru minunat.

Mihaela Puşcaş, voluntară din Orhei, a vorbit despre acţiunile desfăşurate de tineri pe parcursul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului, printre care un club de lectură, „şcoala mamei” destinată femeilor gravide. Tinerii din Orhei s-au mobilizat în ajutorarea mai multor familii nevoiaşe din oraş şi au copt plăcinte împreună cu un voluntar din Corpul Păcii, pe care ulterior le-au livrat bătrânilor de la un azil.

Şi la Ialoveni, declarată Capitala Tineretului-2016, de unde a şi fost dat startul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului pe parcursul unei săptămâni tinerii au fost implicaţi în viaţa comunităţii prin acţiuni şi proiecte. Coordonatorul raional al SNV Ialoveni, Victor Pletosu, a spus că agenda SNV a cuprins trei campanii cu 40 de activităţi diverse şi a implicat peste 130 de tineri. Prin acţiunile de sensibilizare a comunităţii tinerii au demonstrat că sunt la curent cu problemele comunităţii şi caută soluţii prin colaborarea şi coeziunea actorilor din comunitate.

Coordonatorul raional SNV din Căuşeni, Vera Ciuchitu, a precizat că pe parcursul unei săptămâni au fost realizate peste 50 de acţiuni comunitare cu impact pentru comunitate. Au prevalat acţiunile de salubrizare sau ajutor a celor nevoiaşi. La ediţia din acest an s-a pus accentul pe impactul iniţiativelor lansate anterior, care au devenit exemple de bune practici comunitare.