Cetățenii Republicii Moldova pot solicita servicii consulare prin intermediul Sistemului Informatic Consular E-Cons, lansat de Ministerul Afacerilor Externe al României. Acesta înglobează alte cinci subsisteme, printre care și Centrul de contact și suport al cetățenilor români din străinătate, care cuprinde modulele de Call-Center și Mail-Center. De asemenea, este vorba și despre Sistemul informatic pentru managementul integrat al serviciilor pentru cetățeni. Alte trei sub sisteme sunt: E-Pass, E-Viza și Sistemul Național de Informații privind Vizele. Prin intermediul acestui sistem modern MAE și-a propus, pe de o parte eliminarea barierelor birocratice dintre oficiul consular și cetățean, iar pe de altă parte crearea unor canale de informare mult mai facile pentru solicitantul de servicii consulare, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a declarat că sistemul informatic consular este denumit generic E-Cons și a fost lansat sub genericul: „Consulatul mai aproape de casa ta”. Potrivit oficialului, având în dotarea sa acest sistem informatic, Serviciul consular românesc s-a alineat celor mai moderne rețele consulare la nivel european, devansând chiar unele state cu potențial mult mai ridicat. Ambasadorul afirmă că aceste sisteme sunt deosebit de complexe și acoperă în totalitate gama de servicii consulare prestate de către MAE.
Daniel Ioniță a menționat că aceste sisteme nu sunt perfecte, ci sunt perfectibile și la perfecționarea lor contribuie inclusiv sugestiile care vin din partea cetățenilor și acestea urmează să fie integrate în sistem pentru a da curs cu profesionalism, cu seriozitate și cu rapiditate tuturor solicitanților de servicii consulare. „Astfel, apelăm la toți cetățenii din Republica Moldova să se informeze corect în legătură cu serviciile consulare oferite, în cvasi totalitatea lor în mod gratuit, de către rețeaua noastră, care în Republica Moldova este reprezentată de Secția consulară a Ambasadei României la Chișinău, de Consulatul general al României la Cahul și de Consulatul general al României de la Bălți”, a menționat ambasadorul.
Ambasadorul a trecut în revistă deciziile adoptate de către partea română pentru simplificarea procedurile de obținere a actelor românești. Este vorba despre eliminarea taxelor pentru serviciile consulare, reglementarea procedurii obținerii cetățeniei române de către minorii care nu au fost incluși în dosarele de redobândire ale părinților. De asemenea, se numără și posibilitatea depunerii cererilor de transcriere sau înscriere a certificatelor de naștere sau căsătorie la oficiile de stare civilă din toate municipiile reședință de buget, sau ale celor șase sectoare din municipiul București.
Mausela Pițigoi, consul general, a declarat că zilnic consulatele și secțiile consulare ale României din Republica Moldova procesează circa o mie de solicitări. Numărul mare de solicitări explică timpul mare de așteptare și în acest sens sunt depuse eforturi pentru a procesa cât mai multe solicitări. Cât ține de probleme de ordin tehnic pe care le întâmpină solicitanții de servicii consulare, Mausela Pițigoi a spus că acestea pot fi semnalate în cadrul sesiunilor live pe pagina de Facebook a Departamentului consular al MAE, care sunt organizate în fiecare zi de joi. De asemenea, acestea pot fi raportate pe adresa electronică sau la Call-Center.