logo

Moldovei i se pun mai multe condiţii decât în cazul altor ţări, expert UE


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldovei-i-se-pun-mai-multe-conditii-decat-in-cazul-7965_1004184.html

Republica Moldova are de îndeplinit mai multe condiţii pentru a beneficia de regim liberalizat de vize cu UE decât li s-a cerut altor state când erau în aceeaşi situaţie. O declaraţie în acest sens a făcut expertul din Ungaria, Csaba Toro, la o masă rotundă organizată de către Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, transmite IPN.

Csaba Toro a subliniat că procesul prin care trece acum Republica Moldova este benefic nu doar pentru ţară şi cetăţeni ei, ci şi pentru statele membre ale UE. Mai ales pentru cele care privesc aspiraţiile Moldovei cu scepticism. Expertul susţine că statele sceptice, după ce văd progresele moldovenilor, pot deveni mai deschise şi să sprijine Moldova atunci când va veni timpul să semneze Acordul de Asociere cu UE.

Expertul din Ungaria a menţionat că liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni este un prim pas spre faptele ulterioare, care vor duce spre integrarea în UE. Csaba Toro este de părere că este benefic pentru Moldova că trebuie să facă faţă unor condiţii  severe acum, pentru că pe viitor îi va fi mult mai uşor. El a specificat că unele state deja membre ale UE şi acum au probleme privind aderarea la spaţiul Schengen deoarece nu s-au conformat anterior tuturor condiţiilor impuse.

Făcând referire la faptul că Moldova trebuie să îndeplinească mai multe cerinţe decât alte state la această etapă, expertul din Ungaria a remarcat că prin condiţiile puse, Moldova este împinsă de către Comisia Europeană pe calea implementării reformelor demarate.

Expertul susţine că, până la acordarea unui regim liberalizat de vize pentru moldoveni, europenii vor să se convingă că toate legile adoptate sunt puse în practică. Csaba Toro a specificat că este impresionat de progresul continuu al moldovenilor în adoptarea legilor. Expertul a mai spus că e lăudabil faptul că Moldova a trecut la implementarea reformelor – cerinţa pentru a trece la faza a II-a a negocierilor privind regimul liberalizat de vize, fără să aştepte un îndemn de la Comisia Europeană.