logo

Moldova va trebui să ţină pasul reformelor şi după parafarea Acordului de Asociere CAMPANIE IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-va-trebui-sa-tina-pasul-reformelor-si-dupa-parafarea-7978_1008832.html

La Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 29 noiembrie 2013, Republica Moldova va intra într-o nouă fază de relaţii cu Uniunea Europeană. Ce aduce aceasta şi cum va influenţa ea viaţa cetăţenilor moldoveni de acasă şi de peste hotare? Ce avem de câştigat şi ce trebuie facem fiecare dintre noi pentru ca acest beneficiu devină posibil? Cum se vor răsfrânge noile condiţii asupra relaţiei Republicii Moldova cu alte ţări? Agenţia IPN îşi propune caute împreună cu dumneavoastră răspunsuri la aceste şi alte întrebări care frământă societatea, în cadrul ciclului de materiale cu genericul:Asocierea cu UE pe înţelesul tuturor.

----


Parafarea Acordului de Asociere nu este ultimul pas în îndeplinirea condiţiilor stabilite de către UE. Republica Moldova va trebui să se conformeze unor condiţionalităţi pentru a fi un partener credibil pentru ţările europene. Condiţia esenţială ar fi să ţină în continuare pasul reformelor, iar cu timpul să atingă normele şi standardele europene. După liberalizarea spaţiului comercial, Republica Moldova va fi nevoită să abroge un set de impozite şi taxe vamale, iar exportatorii vor fi obligaţi să îşi asume condiţiile de export în Uniunea Europeană. O condiţionalitate ce se referă mai mult la liberalizarea regimului de vize este că oamenii vor fi obligaţi să respecte regulile de şedere în statele europene, să respecte legislaţia şi valorile ţării gazdă.

„Pe deoparte, condiţiile impuse înseamnă cheltuieli financiare suplimentare, iar pe de altă parte - ridicarea nivelului tehnologic, al economiei şi al serviciilor publice”, a spus Anatol Ţăranu, directorul Institutului de analiză şi consultanţă politică „Politicon”. Republica Moldova va fi obligată, în conformitate cu Acordul de Asociere, să standardizeze economia naţională la cerinţele pieţei UE. Totodată, va trebui să adopte şi să implementeze un set de acte legislative care ţin în special de sectorul juridic, activitatea Procuraturii şi lupta împotriva corupţiei. Pentru a asigura calitatea produselor de export, Republica Moldova va trebui să aibă instituţii eficiente şi laboratoare de certificare a mărfurilor. Liberalizarea regimului de vize presupune un set de măsuri pentru securizarea hotarelor şi a liniei administrative pe Nistru. Toate aceste obligaţiuni impuse de UE, susţine Anatol Ţăranu, corelează perfect cu ceea ce se numeşte modernizarea Republicii Moldova.

Un rol important în procesul european îl joacă cetăţenii. Autorităţile pot să îndeplinească toate condiţiile, dar dacă societatea nu se va conforma noilor prevederi, nu se vor comporta şi gândi european, Republica Moldova poate pierde teren în procesul de apropiere de Europa. „Trebuie să crească cultura politică. Oamenii trebuie să înveţe să fie mai selectivi atunci când oferă votul său. Trebuie să respecte legislaţia şi să se conformeze acelor standarde care nu doar ne vor apropia de Europa, dar vor ridica şi nivelul de trai”, a spus Anatol Ţăranu.

Interesul UE în asocierea cu Republica Moldova este apropierea unui stat care are practici asemănătoare cu cele europene. Încheierea acestui acord înseamnă nu atât efort din partea cetăţenilor Republicii Moldova, ci o modalitate de responsabilizare a funcţionarilor moldoveni care trebuie să dea dovadă de multe cunoştinţe.

Elena Bolşenco, IPN