logo

Moldova urmează să se integreze economic într-o piaţă cu 500 milioane de oameni, premier


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-urmeaza-sa-se-integreze-economic-intr-o-piata-cu-7978_1007425.html

La 22 de ani de independenţă, Moldova este la un pas de parafare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană care prevede şi crearea unei zone de liber schimb, adică urmează să se asocieze politic şi să se integreze economic într-o piaţă cu peste 500 de milioane de oameni. Declaraţia a fost făcută de către prim-ministrul Iurie Leancă în cadrul unui interviu pentru IPN.

Şeful Guvernului a menţionat că în cei 22 de ani de independenţă, traiectoria Republicii Moldova a cunoscut atât turnuri pozitive, cum ar fi promovarea unor legi şi reforme, menite să creeze instituţii viabile ale statului, cât şi turnuri negative. „Odată cu revenirea la putere a Partidului Comuniştilor în 2001, statul a fost subjugat voinţei unei singure persoane - liderul de partid, iar instituţiile au intrat în paralizie”, a subliniat oficialul.

Iurie Leancă spune că Republica Moldova ştie unde vrea să ajungă şi ce are de făcut - membru cu drepturi depline al Uniunii Europene prin promovarea reformelor pe plan intern, prin îmbrăţişarea aceloraşi valori şi modele de funcţionare a instituţiilor, astfel încât cetăţenii să aibă încredere în viitorul european al Moldovei.

Republica Moldova planifică să parafeze acordul de Asociere cu UE la Summitul Parteneriatului Estuc de la Vilnius, care va avea loc la 29 noiembrie curent. Tot atunci urmează ca ţara să primească o perspectivă clară şi asupra regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană.