Republica Moldova trebuie să continue procesul de implementare a reformelor, în special în domeniul justiţiei și luptei împotriva corupției, iar Uniunea Europeană va oferi suport în acest sens. Declarația aparține comisarului european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, și a fost enunțată la conferința de presă susținută după cea de-a treia reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, împreună cu premierul Pavel Filip, transmite IPN.
Johannes Hahn a spus că cea de-a treia reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – UE a fost o bună oportunitate pentru a reafirma angajamentul privind implementarea pe deplin a Acordului de Asociere și a importanței parteneriatului Uniunea Europeană – Republica Moldova.
„Am discutat despre conexiunea dintre Acordul de Asociere și Agenda națională de reforme a Guvernului din Republica Moldova, precum și despre reformele din anumite sectoare cheie. Asistența Uniunii Europene este semnificativă și are ca scop susținerea obiectivelor strategice ale Acordului de Asociere. Aceasta vine să îmbunătățească condițiile de trai ale cetățenilor într-o manieră vizibilă și tangibilă. Uniunea Europeană este determinată să acorde în continuare suport Moldovei în parcursul său privind asigurarea stabilității politice, implementarea reformelor democratice și dezvoltarea economică”, a declarat oficialul european, citat într-un comunicat de presă remis de executiv.
Premierul Pavel Filip a remarcat că Raportul UE privind implementarea Acordului, pe lângă datele privind acțiunile realizate și restanțele existente, constată că 2016 a fost un an al noilor începuturi în Republica Moldova. Șeful cabinetului de miniștri a dat asigurări că autoritățile rămân a fi preocupate de implementarea reformelor privind dezvoltarea țării și crearea condițiilor decente de trai pentru cetățeni.
„Scopul nostru este ca anul 2017 să fie anul când aceste începuturi în sfera reformelor să înceapă să dea primele roade vizibile pentru cetățeni. Pentru noi 2016 a fost anul stabilizării, anul 2017 e anul creșterii și investițiilor, la care aș adăuga – al implementării. În acest proces ne vom ghida de Agenda de Asociere pe care o vom aproba în timpul apropiat, dar și de Planul Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE. Asocierea politică și integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană treptat prinde contur şi sporeşte în intensitate”, a subliniat Pavel Filip.
Referindu-se la domeniile prioritare pentru executivul de la Chișinău, Pavel Filip a spus că autoritățile au lansat deja mai multe măsuri privind lupta cu corupția, investigarea fraudei bancare, reforma justiției și crearea condițiilor necesare pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. „La fel, ne dorim pluralism media și folosesc inclusiv această oportunitate pentru a invita media internațională să investească în Moldova: suntem o societate vibrantă și cu potențial”, a declarat premierul.
De asemenea, șeful Guvernului a remarcat că Republica Moldova împărtășește pe deplin obiectivul promovat activ de UE privind sporirea rezilienței față de sfidările interne și cele externe, precum și privind asigurarea securității în regiune.