Moldova solicită României asistenţă consultativă şi tehnică în procesul de negociere a unui nou cadru juridic cu Uniunea Europeană
https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-solicita-romaniei-asistenta-consultativa-si-tehnica-in-procesul-de-7965_958309.html
Preşedintele legislativului moldovean, Marian Lupu, a solicitat României asistenţă consultativă şi tehnică, precum şi susţinere în procesul de negociere a unui nou cadru juridic în relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat al Parlamentului, citat de Info-Prim Neo, TACIS, actualul mecanism de asistenţă a UE pentru ţările CSI, nu mai corespunde exigenţelor actuale a Moldovei.
Solicitarea a fost făcută de către spicher în cadrul întrevederii cu principele Radu de Hohenzolern-Veringen, reprezentantul special al Guvernului României pentru Integrare, Cooperare şi Dezvoltare Durabilă.
„Misiunea Dvs. este de o nobleţe extraordinară şi apreciem înalt atenţia pe care o acordaţi dezvoltării relaţiilor moldo-române pe multiple dimensiuni. Republica Moldova, de asemenea, apreciază drept privilegiate relaţiile cu România şi dorim să asigurăm continuitatea şi durabilitatea acestor relaţii şi după 2007, momentul aderării României la Uniunea Europeană”, a accentuat Marian Lupu.
Totodată, spicherul a reiterat interesul Parlamentului moldovean pentru intensificarea cooperării interparlamentare bilaterale şi preluarea practicii române în procesul de ajustare a legislaţiei naţionale la acquis-ul comunitar.
La rândul său, Radu de Hohenzolern-Veringen a comunicat că în urma vizitei din septembrie 2005 în Republica Moldova a stabilit un şir de contacte cu autorităţile locale din Botoşani, Iaşi, Bacău şi Neamţ, care au manifestat un interes real pentru dezvoltarea relaţiilor de afaceri cu partenerii din Republica Moldova. Reprezentantul României a subliniat faptul că circa 100 de oameni de afaceri, reprezentând peste 80 de companii române, sunt interesaţi în iniţierea unor proiecte transfrontaliere şi dezvoltarea relaţiilor economice cu partenerii din R. Moldova.
Principele a mai afirmat că România poate sprijini Republica Moldova în drumul său european printr-un şir de instrumente de cooperare, în special în domeniile militar, cultural şi educaţional.
„Avem obligaţii morale faţă de istoria noastră comună să veghem la destinul nostru şi să construim ceva durabil pentru viitor. Suntem dispuşi să deschidem pentru Republica Moldova legăturile cu alte instrumente europene de cooperare”, a subliniat reprezentantul special al Guvernului României.
Miercuri, 15 martie, Radu de Hohenzollern-Veringen împreună cu o delegaţie a oamenilor de afaceri din România va participa la Forului economic moldo-român, care se va desfăşura, cu începere de la ora 10:00, în incinta Palatului Republicii.