logo

Moldova și UE au lansat Dialogul Politic și de Securitate la Nivel Înalt


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-si-ue-au-lansat-dialogul-politic-si-de-7965_1088600.html

Republica Moldova și Uniunea Europeană au lansat Dialogul Politic și de Securitate la Nivel Înalt, ca un nou pas în relațiile bilaterale. Decizia de lansare a acestui dialog a fost luată pe 28 octombrie 2021 la ultimul Consiliu de Asociere dintre UE și Republica Moldova, la Bruxelles, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Delegației UE în Republica Moldova.

Secretarul general adjunct pentru afaceri politice, directorul politic al Serviciului European de Acțiune Externă, Enrique Mora, consideră că lansarea Dialogului Politic și de Securitate la Nivel Înalt UE – Moldova demonstrează creșterea calității și intensității parteneriatului dintre cele două entități, pe mai multe dimensiuni, în special în ceea ce privește politica externă și de securitate.

În opinia sa, eforturile impresionante ale Republicii  Moldova în gestionarea celui mai mare aflux de refugiați pe cap de locuitor dintre țările învecinate Ucrainei trebuie lăudate și sprijinite, deoarece acestea se adaugă altor provocări majore pentru reziliența Moldovei. Acest lucru demonstrează, de asemenea, implicațiile regionale mai ample ale agresiunii nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei. UE va continua să sprijine Moldova în fortificarea rezilienței sale și așteaptă cu interes consolidarea cooperării în domeniul securității și apărării.

Viceprim-ministrul Nicu Popescu a menționat că războiul din Ucraina este cea mai mare provocare pentru regiune din ultimele decenii. Prima reuniune a Dialogului Politic și de Securitate la Nivel Înalt UE – Moldova are loc într-o conjunctură foarte complicată. Cooperarea UE – Moldova se concentrează acum atât pe chestiuni urgente, cum ar fi gestionarea afluxului de refugiați, cât și pe pașii care vizează consolidarea rezilienței țării. „Republica Moldova a fost un susținător constant al promovării cooperării cu UE în domeniul securității, inclusiv PSAC, securitate cibernetică, contracararea amenințărilor hibride și în alte domenii”, a spus el.

UE a salutat faptul că autoritățile moldovenești au condamnat ferm actul de război al Rusiei împotriva Ucrainei și au susținut Rezoluția Adunării Generale a ONU privind agresiunea împotriva Ucrainei. UE și-a exprimat solidaritatea deplină cu Republica Moldova și aprecierea privind modul în care aceasta a gestionat afluxul mare de refugiați.

Totodată, UE și-a exprimat aprecierea pentru continuarea participării Moldovei la Misiunea de Instruire a UE în Mali și pentru implicarea sa activă în cursurile și seminarele de orientare privind Politica de Securitate și Apărare Comună în cadrul Parteneriatului Estic. Au fost discutate căi concrete pentru întărirea rezilienței Moldovei, în special în ceea ce privește securitatea cibernetică, combaterea dezinformării și consolidarea cooperării în cadrul Instrumentului European pentru Pace, precum și cooperarea mai strânsă pentru combaterea amenințărilor hibride.

UE și-a reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, cu statut special pentru regiunea transnistreană și angajamentul pentru o soluționare pașnică și durabilă a conflictului transnistrean în cadrul formatului 5+2.