Moldova şi Ucraina: o nouă dimensiune a dialogului politic
https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-si-ucraina-o-noua-dimensiune-a-dialogului-politic-7965_978666.html
Excluderea Moldovei din lista ţărilor cu risc migraţionist, elaborată de Guvernul Ucrainei, şi anularea restricţiilor la hotarul ucrainean, suspendate pentru moment în raport cu cetăţenii moldoveni, depinde de mersul dialogului politic bilateral. Despre aceasta a comunicat vicepremierul moldovean, Iurie Leancă, la o conferinţă de presă, susţinută marţi, 3 noiembrie, la Chişinău, împreună cu Raisa Bogatyreva, secretarul Consiliului Superior de Securitate şi Apărare al Ucrainei, transmite Info-Prim Neo.
„Aşteptăm partea moldovenească să facă un gest de întâmpinare în privinţa problemelor ridicate de noi, iar atunci când va fi o dorinţă, vom putea examina întrebarea”, a declarat Raisa Bogatyreva. În august curent, Rada ucraineană a decis că cetăţenii din 7 ţări cu risc migraţionist, inclusiv Moldova, vor trebui la trecerea frontierei ucrainene să confirme deţinerea mijloacelor financiare în mărime de 12600 hrivne sau echivalentul acestei sume în valută convertibilă, indiferent de durata şederii.
Leancă şi Bogatyreva au confirmat la conferinţa de presă de astăzi că o perioadă bună dintre R. Moldova şi Ucraina a lipsit dialogul politic. Raisa Bogatyreva a declarat că vizita sa de lucru la Chişinău presupune discuţii cum să fie implementate în practică înţelegerile pe care le-a atins preşedintele ucrainean, Victor Iuşcenko, în timpul vizitei sale recente la Chişinău, când a discutat cu noua conducere a R. Moldova.
Părţile au convenit şi asupra reluării relaţiilor comercial-economice. În context, Raisa Bogatyreva a declarat că Ucraina deja a constituit comisia interguvernamentală în acest sens, numindu-l în calitate de preşedinte al acesteia pe ministrul ucrainean al combustibilului şi energeticii, Iurii Prodan. Urmează ca şi partea moldovenească să stabilească componenţa comisiei de experţi.
Referindu-se la reglementarea conflictului transnistrean, oficialul ucrainean a menţionat că planul Iuşcenko, care prevede soluţionarea democratică a problemei în formatul 5+2, rămâne actual, indiferent de procesele politice din Ucraina. Raisa Bogatyreva a spus că acelaşi mesaj îl va reitera şi în cadrul întrevederii cu oficiali de la Tiraspol, preconizată pentru miercuri, 4 noiembrie.
Cei doi oficiali au mai anunţat că în scurt timp între Ucraina şi R. Moldova va fi semnat şi un acord privind respectarea drepturilor minorităţilor naţionale în ambele ţări.