logo

Moldova şi România sărbătoresc Ziua Internaţională a Francofoniei


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-si-romania-sarbatoresc-ziua-internationala-a-francofoniei-7967_1011593.html

Împreună cu toate statele membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), Moldova şi România aniversează, pe 20 martie, Ziua Internaţională a Francofoniei, transmite IPN.

Ambasada României în Republica Moldova informează că la Chişinău, cu această ocazie, se organizează tradiţionalul Festival al Filmului Francofon, între 22 şi 30 martie. Inaugurarea oficială va avea loc sâmbătă, la ora 18.00, la Cinematograful Gaudeamus, în prezenţa lui Xavier Palud şi Laurent Couson, regizorul şi compozitorul coloanei sonore a filmului „A l’aveugle”, film care va fi proiectat cu această ocazie.

Programul din acest an cuprinde 14 filme recente pentru toate categoriile de public. Vor fi rulate filmele „Les Adieux à la Reine”, „De rouille et d’os”, „Populaire”. Publicul va putea să vizioneze, de asemenea, „Ernest et Célestine”, care a obţinut Premiul César pentru cel mai bun film de animaţie în 2013, şi „Amour” , distins cu Palme d’Or la Cannes în 2012, Premiul César pentru cel mai bun film francez în 2012.

Pentru prima dată în cei 14 de ani de existenţă, Festivalul Filmului Francofon va fi încheiat cu proiecţia unui film canadian – „Diego Star” , în prezenţa regizorului său, Frédérick Pelletier, care va răspunde la întrebările din partea publicului.

Festivalul va avea loc şi la Tiraspol, la 24 martie, şi în oraşul Bălţi, la 26 martie.

În prezent, OIF numără 77 de state membre sau cu statutul de observator. Bazele Francofoniei Instituţionale s-au pus la data de 20 martie 1970, la Niamey, capitala Republicii Niger, prin decizia de înfiinţare a Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică.  Ambasada României precizează că una dintre cele mai importante iniţiative ale Francofoniei, lansată de România, este Programul de burse doctorale şi de cercetare post-doctorale Eugen Ionescu. În cursul celor şase promoţii de absolvenţi, începând cu anul 2006, România a oferit burse de studiu în limba franceză la universităţile sale pentru 468 de persoane din 27 de ţări, dintre care 81 de bursieri au provenit din Republica Moldova.