logo

Moldova și România acționează împreună pentru a îmbunătăți sistemul de justiție


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-si-romania-actioneaza-impreuna-pentru-a-imbunatati-sistemul-7965_1096229.html

Republica Moldova și România acționează împreună pentru a îmbunătăți sistemul de justiție. Se discută actualizarea legislației care reglementează activitatea notarilor și executorilor judecătorești și compatibilizarea acesteia cu necesitatea de digitalizare impusă de cerințele europene. Despre aceasta s-a menționat după cea de-a patra reuniune a membrilor Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova și ai Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul Parlamentului României. Reuniunea s-a ținut joi la Chișinău, transmite IPN.

Parlamentarul roman Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, președinte de comisie, a afirmat că, în urma discuțiilor purtate cu colegii din Republicii Moldova, s-a desprins necesitatea lărgirii spectrului de dialog și pe alte profesii conexe actului de justiție, inclusiv în ceea ce privește mediatorii, traducătorii, interpreții. „Orice fel de evoluție pe tema relaționării între cele două comisii reprezintă un pas pozitiv, efectiv și pragmatic pentru îmbunătățirea sistemului nostru atât judiciar, cât și de legislație”, a spus parlamentarul român.

Pe lângă aspectele de tehnică legislativă discutate, sunt abordate și elemente practice. Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș a precizat că, în urma discuției de Iași a celor două comisii, s-a concluzionat că deschiderea unui punct comun de control la frontieră ar fi un lucru extrem de important. Luni s-a votat și în Senatul României, și în Camera Deputaților, legea care permite deschiderea acestui control unic. Punctul de control este un aspect care va determina o creștere calitativă a transportului de persoane și de bunuri între cele două state.

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova, Olesea Stamate, a menționat că în prima parte a ședinței comune au fost discutate modificările recent operate atât în legislația României, cât și în cea a Republicii Moldova, care țin de reforma justiției. În continuare se vor desfășura ședințe ale grupurilor de lucru cu avocații, notarii, executorii judecătorești și experții judiciari din România și din Moldova, astfel încât să se poate adapta soluții practice pentru îmbunătățirea cadrului de activitate al acestor profesii în ambele țări.

Delegația Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul Parlamentului României se va afla în Republica Moldova până pe 8 aprilie.