logo

Moldova și Bulgaria au semnat Protocolul Comisiei Interguvernamentale Mixte de Cooperare Economică


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-si-bulgaria-au-semnat-protocolul-comisiei-interguvernamentale-mixte-7967_1103553.html

Moldova și Bulgaria au semnat Protocolul Comisiei Interguvernamentale Mixte de Cooperare Economică. Potrivit semnatarilor, ministrul energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, și viceministra economiei și industriei a Republicii Bulgaria, Irina Shtonova, protocolul, dar și alte acorduri la care s-a ajuns în cadrul Comsiei Interguvernamentale vor ajuta la întărirea și îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări.

Irina Shtonova a remarcat că acordurile la care s-a ajuns în cadrul Comsiei interguvernamentale vor ajuta la întărirea și îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări. În cadrul comisiei s-a discutat despre posibilitatea de a extinde cooperarea de investiții dintre cele două state. Ea a adăugat că memorandumurile semnate sunt rezultatul eforturilor comune dintre Bulgaria și Moldova.

Ministrul energiei, Victor Parlicov, a adăugat că în ultimul an contactele politice și diplomatice dintre Moldova și Bulgaria au ajuns la nivelul maxim. La Comisia interguvernamentală a văzut că există un portofoliu foarte vast de discuții, de la turism la investiții. Bulgaria este singura țară UE cu care Moldova până acum nu are încheiat un Acord de cooperare și dezvoltare. Este convins că astăzi se marchează o nouă etapă a relațiilor cu Bulgaria și consideră că această apropiere și dialog politic vor pava drumul pentru mai multe contacte pe toate domeniile, incluisv pentru business. El a adăugat că coperarea dintre Moldova și Bulgaria ar trebui să contribuie la dezvoltarea agendei pozitive și percepției pozitive a UE în rândul bulgarilor din Moldova.

În cadrul aceluiași eveniment a fost semnat un Acord dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Bulgariei privind înființarea în Republica Moldova, în orașul Traclia, a unei sucursale a Universității „Angel Kanchev” din orașul Ruse, Bulgaria, dar și un Memorandum de înțelegere dintre Agenția de Investiții din Republica Moldova și Agenția de Investiții din Bulgaria.