Republica Moldova s-a angajat să reducă necondiționat emisiile de gaze cu efect de seră cu 64% față de nivelul anului 1990 și cu 78% în cazul susținerii internaționale financiare și tehnice. Subiectul este discutat la un atelier regional, desfășurat la Chișinău, în perioada 15-17 octombrie, transmite IPN.
Proiectul EU4Climate, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, susține țările Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova, la elaborarea strategiilor de dezvoltare cu emisii reduse până în anul 2050.
Într-un comunicat de presă PNUD se arată că țările din regiunea Europei și Asiei Centrale sunt responsabile de doar 1,17% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global. Totuși, în condițiile când circa 80% din energia consumată de aceste țări provine din combustibili fosili, acestea sunt încurajate să investească în surse de energie regenerabilă.
„Țara noastră a recunoscut importanța problematicii complexe a fenomenului schimbărilor climatice în context global și şi-a asumat angajamente ca țară în curs de dezvoltare. În Contribuția Națională Determinată actualizată preconizăm până către luna februarie 2020 să anunțăm stabilirea unor ținte și mai ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel național, pe care le vom integra apoi în Strategia de Dezvoltare cu Emisii Reduse”, a afirmat Georgeta Mincu, ministra agriculturii, dezvoltării regionale și mediului.
Cu un buget total de 8,8 milioane de euro, Proiectul EU4Climate se desfășoară în perioada 2019-2022.