logo

Moldova se racordează la cerinţele europene de supraveghere a pieţei


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-se-racordeaza-la-cerintele-europene-de-supraveghere-a-pietei-7966_1022671.html

Cerinţe comune pentru toate autorităţile împuternicite cu funcţii de supraveghere a pieţei, precum şi mecanismul de interacţiune şi comunicare între ele vine să stabilească noul proiect de lege privind supravegherea pieţei ,elaborat de Ministerul Economiei şi aprobat de Guvern în şedinţa de miercuri, 23 septembrie, transmite IPN.

Proiectul defineşte cadrul legal de supraveghere a pieţei conform normelor comunitare, astfel ca produsele nealimentare introduse pe piaţă să se încadreze în rigorile tehnice de conformitate și calitate.

Principalele elemente inovative ale proiectului ţin de crearea unui sistem naţional de comunicare şi notificare în domeniul supravegherii pieţei, includerea competenţelor organului vamal privind controlul produselor intrate pe teritoriul ţării.

Astfel, organul vamal va asigura controlul documentar privind conformitatea produselor, iar în cazul apariţiei unor dubii sau în lipsa documentaţiei necesare organul vamal va avea opţiunea de suspendare, pentru o perioadă de 3 zile lucrătoare, a produselor. În această perioadă autoritatea de supraveghere a pieţei urmează să investigheze situaţia și să emită o decizie.

Totodată, proiectul de lege punctează o abordare sistemică a activităţii de supraveghere a pieţei prin elaborarea unui program general de supraveghere a pieţei sau a programelor sectoriale, în care se specifică acţiunile de supraveghere a pieţei, evaluarea periodică a activităţilor de supraveghere a pieţei şi obligativitatea instituirii unor mecanisme adecvate de comunicare şi coordonare între autorităţile de supraveghere a pieţei.

La elaborarea proiectului Legii privind supravegherea pieței s-a pus în bază Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European de stabilire a cerinţelor de acreditare şi de supraveghere a pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor şi are drept scop racordarea legislaţiei naţionale în domeniul supravegherii pieţei la cea europeană.