logo

Moldova se află într-o situaţie de pre-insolvenţă, doctor în economie


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-se-afla-intr-o-situatie-de-pre-insolventa-doctor-in-economie-7966_1020704.html

Republica Moldova se află la etapa de pre-insolvenţă. Situaţia economică din ţară este alarmantă şi în orice moment se poate solda cu consecinţe grave pentru cetăţeni.  Aprecierea este dată de Gheorghe Costandachi, doctor în economie, care spune că Guvernul şi Parlamentul trebuie să ia măsuri de urgenţă pentru a preveni o eventuală catastrofă economică.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Gheorghe Costandachi a declarat că la scrutinele trecute cetăţenii şi-au dat votul pentru partidele pro-europene în speranţa unor schimbări, însă din 2009 încoace acest lucru nu s-a mai întâmplat. În structurile de stat au fost angajate rudele şi cumetrii celor aflaţi la guvernare. În aşa mod guvernanţii şi-au subordonat instituţiile, asigurându-şi protecţionism în aplicarea unui şir de scheme de atac raider în sistemul financiar-bancar, fapt ce a condus la formarea crizei economico-financiare prin care trece Republica Moldova.

Gheorghe Costandachi a mai spus că s-a ajuns la situaţia din prezent şi din cauza inacţiunilor Centrului Naţional Anticorupţie, Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Securitate, dar şi a Băncii Naţionale, care ar fi trebuit să intervină pentru a opri  ilegalităţile din sistemul bancar.

Gheorghe Costandachi a declarat că se impune de urgenţă laurea măsurilor de către Guvern şi Parlament. În opinia sa, în primul rând se impune depolitizarea tuturor instituţiilor de stat, pentru că acest fapt nu a dus decât la oligarhizarea statului. De asemenea, Parlamentul ar trebui să propună un pachet de măsuri care să asigure recuperarea banilor furaţi din cele trei bănci. La fel, executivul trebuie să vină cu un proiect de hotărâre prin care în actul de guvernare să fie implicate persoane din opoziţie, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile.