Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va elabora un Program de țară în domeniul adaptării la schimbările climatice și atenuarea fenomenului, pentru ca Republica Moldova să beneficieze de proiecte finanțate din Fondul Verde pentru Climă, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al instituției.
Cooperarea și colaborarea continuă dintre instituțiile guvernamentale și sectorul privat va eficientiza și impulsiona procesul de elaborare a Programului de țară și a cadrului legal național necesar pentru obținerea de finanțare, subliniază Victor Gălușcă, șeful Serviciului protecției solului și subsolului. Concomitent, va fi inițiat procesul de consultări și instruiri pentru elaborarea procedurilor la nivel național, astfel ca în cel mai scurt timp Moldova să devină eligibilă și să aibă capacități înalte de atragere a Proiectelor din cadrul Fondului Verde pentru Climă.
Reprezentatul FAO în Republica Moldova, Tudor Robu, spune că sectorul agriculturii este unul din cele mai importante în economia țării, dar și unul foarte expus și vulnerabil la schimbările climatice. Din acest motiv, prioritizarea temelor ca domenii investiționale ale Fondului este primordială pentru Republica Moldova.
Fondul Verde pentru Climă este unul din principalele instrumente de finanțare a măsurilor prevăzute de Acordul de la Paris la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite cu privire la schimbarea climei (CONUSC). Activitatea Fondului este îndreptată spre realizarea efortului țărilor parte la CONUSC de limitare a creșterii temperaturii medii globale cu cel mult 2o Celsius comparativ cu perioada preindustrială. Pentru atingerea acestui obiectiv țările industrial dezvoltate prin intermediul acestui Fond vor acorda sprijin țărilor în curs de dezvoltare pentru limitarea sau reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și pentru adaptarea la efectele schimbărilor climatice. Prin respectivul suport, Moldova ar putea să își atingă obiectivele în domeniul atenuării și adaptării la schimbările climatice.