logo

Moldova poate face faţă unei eventuale expulzări a migranţilor din Rusia, expert german


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-poate-face-fata-unei-eventuale-expulzari-a-migrantilor-din-rusia-expert--7966_1012740.html

Republica Moldova poate face faţă unei eventuale decizii a Federaţiei Ruse de a expulza migranţii moldoveni. Într-o astfel de decizie sunt şi anumite beneficii precum revenirea forţei de muncă în ţară, care acum se confruntă cu deficitul acesteia. De această părere este economistul David Saha, expert al Echipei Economice Germane Moldova, care s-a exprimat în cadrul unui briefing organizat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent Expert-Grup, transmite IPN.

David Saha a precizat că Republica Moldova încă este printre statele în care o parte din PIB este formată de remitenţele trimise de emigranţii de peste hotare. 60 la sută din toate remitenţele vin din Federaţia Rusă, ceea ce înseamnă circa 1,5 miliarde de dolari anual. Expertul a făcut un calcul în cazul că Rusia ar renunţa la o parte din muncitorii moldoveni şi a menţionat că dacă scade valoarea remitenţelor cu 10% aceasta înseamnă un minus de 150 milioane de dolari în ţară, însă nu şi un efect prea mare asupra PIB-ului.

Expertul spune că în cazul reducerii cantităţii de remitenţe va scădea puterea de cumpărare a populaţiei, dar care va putea fi compensată prin ajustarea preţurilor şi a politicii monetare. Mai mult chiar, David Saha consideră că politicile fiscale vor rămâne aceleaşi, fără să fie nevoie de majorarea impozitelor.

Dacă Rusia ar renunţa la muncitorii moldoveni, aceştia ar fi nevoiţi să revină acasă şi să caute alte alternative de muncă. Astfel, o parte din ei se vor recalifica şi vor putea fi angajaţi în ţară. Chiar dacă în Moldova salariile sunt mai mici, dacă se calculează cheltuielile pentru deplasarea lucrătorilor în Rusia şi cheltuielile pentru consum, care acolo sunt mai mari, atunci se vede că nu are rost să mai plece oamenii departe de casă ca să muncească.

Pe de altă parte, expertul spune că autorităţile ar trebui să înceapă să negocieze cu UE anumite cote de migranţi moldoveni, în scop de muncă, în statele membre. David Saha spune că situaţia economică a statelor din UE începe să se remedieze şi crede că unele dintre astea chiar au nevoie de forţă de muncă. Plus la aceasta, dacă Rusia va vedea că Moldova are alternative pentru forţa sa de muncă, va scădea din presiuni căci va înţelege că sunt inutile.

Totodată, expertul e de părere că Rusia nu are interes prea mare să renunţe la forţa de muncă străină şi nici nu este prea uşor să expulzezi un număr mare de migranţi stabiliţi deja în ţară.