În acest moment Republica Moldova nu are o politică unitară asupra procesului de integrare a populației din regiunea transnistreană. De această părere este directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.
„Avem un Birou pentru reintegrare, face anumite eforturi, nimeni nu poate să reproșeze faptul că nu există, participă cu regularitate la aceste ședințe, reuniuni ale formatului 5+2, își asumă anumite inițiative, semnează niște protocoale, dar oamenii nu prea văd progrese semnificative pentru ca interesele Republicii Moldova să fie respectate și noi să ne apropiem de acest obiectiv – recuperarea populației și teritoriului din stânga Nistrului”, a declarat Igor Munteanu.
Directorul IDIS Viitorul consideră că Republica Moldova nu trebuie să se hrănească cu himere că Misiunea OSCE sau altcineva va soluționa problema transnistreană în locul ei. De asemenea, trebuie consolidată o poziție consensuală la nivel național asupra scopurilor pe care Moldova le urmărește în acest proces de reglementare.
Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru, este de părere că autoritățile de la Chișinău au făcut mai multe cedări, inclusiv s-au făcut cedări care au permis regiunii transnistrene să supraviețuiască după ce Federația Rusă și-a redus suportul financiar pentru aceasta. „Chișinăul a fost destul de generos în ceea ce privește așa-zisele autorități de la Tiraspol. Există mai multe favoruri care sunt acordate autorităților din regiune care fără nicio problemă călătoresc inclusiv prin Aeroportul Internațional Chișinău”, a spus Victoria Bucătaru.
Potrivit ei, de acum înainte este important ca să nu se permită acreditarea anumitor elemente de statalitate în beneficiul administrației de la Tiraspol pentru că acest lucru va însemna un precedent și pentru alte conflicte.