logo

Moldova necesită o răsturnare de situaţie, un nou suflu. Ciclu IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-necesita-o-rasturnare-de-situatie-un-nou-suflu-ciclu-7978_1028523.html

La 25 de ani de Independenţă, Agenţia de presă IPN „s-a  autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”.
----

Ana-Maria Ţulea, singura absolventă cu 10 pe linie la BAC în sesiunea 2016: „La 25 de ani de Indepedenţă, Republica Moldova necesită o răsturnare de situaţie, un nou suflu, o speranţă pentru cetăţeni”.

Ana-Maria Ţulea vede Republica Moldova ca pe un stat oarecum începător în ceea ce priveşte noţiunea de Independenţă, rămânând dependent în multe privinţe, de exemplu de resursele energetice. Ţara are multe scopuri de atins şi multe oportunităţi de valorificat. Realizările de până acum ţin de apropierea de statele europene, fapt care a influenţat esenţial modul de gândire al cetăţenilor, oferind şi noi perspective tinerei generaţii.

Referindu-se la momente de cumpănă, la eşecuri, absolventa a menţionat răceala în relaţiile dintre Republica Moldova şi România în perioada guvernării comuniste,  or statul vecin reprezintă un suport important pentru Republica Moldova. La fel, este vorba despre insuccesul în lupta contra dezmembrării societăţii, contra corupţiei şi sărăciei – probleme cu care se confruntă statul până în prezent.

Tânăra compară Independenţa cu o pasăre, care, treptat, a evadat din colivie şi se înalţă la cerul albastru – simbol al păcii, instaurând astfel cursul firesc al lucrurilor. Independenţa înseamnă libertate, nu singurătate. Înseamnă colaborare, căci nimeni nu poate trăi, evolua doar pe cont propriu.

Republica Moldova este leagănul copilăriei pentru cetăţenii ei, este matricea locuitorilor ei şi punctul de pe glob care îi defineşte ca oameni. Trebuie să ţinem la acestă ţărişoară indiferent de laturile mai puţin îmbucurătoare ale vieţii de acasă, spune  Ana-Maria Ţulea.  „Nu am ales Republica Moldova să-mi fie casă. Mai degrabă, Republica Moldova m-a ales pe mine. Este vorba despre circumstanţe ori destin, ori e voia lui Dumnezeu. Totuşi, sunt mândră că aceasta îmi este Patria. Mă simt bine acasă, mă simt eu, făcând abstracţie de unele lucruri”.

Despre moldoveni spune că reprezintă o naţiune specială. Pe lângă tradiţiile frumoase şi portul naţional deosebit, moldovenii sunt oameni frumoşi la chip şi la suflet. „Şi, unde aţi mai întîlnit oameni la fel de ospitalieri precum moldovenii? Valori definitorii ale moldovenilor sunt, de asemenea, munca, speranţa şi setea de cunoaştere”.

Chiar dacă ritmurile evoluţiei Republicii Moldova ca stat independent sunt încetinite, societatea nu ar trebui să se demoralizeze, să îşi piardă speranţa. „Poate că încă nu este totul pierdut?!”. „Au fost făcuţi paşi importanţi în parcursul independent al Republicii Moldova şi mai urmează soluţionarea unor numeroase probleme. Una dintre problemele stringente este cea a regiunii transnistrene, cu staţionarea trupelor ruseşti, dar este nevoie ca toate clasele sociale să se trezească la realitate şi să-şi facă fiecare bine munca, pentru a repune în mişcare ,,mecanismul’’ de funcţionare a unui stat înfloritor. Moldoveni, trezirea!!!”, a conchisa tânăra.
---

Ana-Maria Ţulea este absolventă a Liceului Teoretic „Dante Alighieri” din capitală, singura care a obţinut anul acesta 10 pe linie la BAC.

Elena Nistor, IPN

Materialele din Ciclul: „Gânduri despre şi pentru Moldova” sunt difuzate începând cu data de 18 iulie. Printre protagonişti îi avem pe: Dumitru Alaiba, Iurie Ciocan, Arcadie Barbăroşie, Nicolae Botgros, Igor Dodon, Eugen Doga, Ghenadie Gâlcă, Iulia Iabanji, Iurie Leancă, Petru Macovei, Ion Manole, Igor Meriacre, Andrei Năstase, Mariana Onceanu Hadârcă, Victor Parlicov, Maia Sandu, Valeria Şeican etc.