Programul EU4Digital, finanțat de UE, a anunțat recent că Moldova, Armenia și Georgia au testat cu succes conectarea reciprocă la serviciile electronice folosind ID-urile lor naționale. Testul a fost realizat ca parte a activităților pilot de identificare electronică transfrontalieră (eID) ale EU4Digital între țările Parteneriatului estic, relatează IPN cu referință la un comunicat al instituției europene.
Proiectul pilot în cauză își propune să asigure compatibilitatea tehnică a agențiilor publice din Moldova, Armenia și Georgia în autentificarea electronică transfrontalieră.
Software-ul – numit eIDAS-Node – permite în prezent statelor membre ale Uniunii Europene să comunice cu omologii lor din țările partenere într-un mod centralizat sau descentralizat pentru autentificarea transfrontalieră. Regulamentul EUDI actualizat al UE, cunoscut anterior sub denumirea de regulament eIDAS, facilitează tranzacțiile transfrontaliere sigure și are ca scop promovarea serviciilor digitale sigure în UE.
Sursa europeană precizează că proiectul pilot e-Semnătura a fost lansat în aprilie 2020, cu două țări partenere din est – Moldova și Ucraina – și o țară UE, Estonia. De atunci, conform Agenției de Guvernare Electronică, în Moldova sunt aplicate lunar peste 2 milioane de semnături electronice. Statisticile arată că semnăturile electronice, cum ar fi USB Token, au fost folosite de peste 8 milioane de ori în prima jumătate a anului 2020 și de peste 10 milioane de ori în prima jumătate a anului 2021; semnătura mobilă de 1.212.871 de ori, respectiv 1.556.673, iar cea obținută prin intermediul buletinului de identitate electronic (ID național) de 35.908 ori și respectiv 34.870 de ori.