logo

Moldova înregistrează progrese modeste privind participarea femeilor în viaţa politică


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-inregistreaza-progrese-modeste-privind-participarea-femeilor-in-viata-po-7967_1009675.html

În Republica Moldova, accesul femeilor în funcţiile de conducere este limitat din cauza lipsei de transparenţă în activitatea partidelor politice, iar în ultimii ani ţara a înregistrat progrese modeste în ceea ce priveşte participarea femeilor în politică. Potrivit raportului „Participarea femeilor în viaţa publică şi politică din Republica Moldova”, prezentat la 10 decembrie, după ultimele alegeri locale, în anul 2011, primari au devenit 166 de femei, cu doar 3 mai multe comparativ cu situaţia din 2007. Totodată, la alegerile parlamentare din anul 2010 proporţia femeilor candidate a fost mai mică decât cea înregistrată la scrutinul din 2005, transmite IPN.

Directorul executiv al Centrului „Parteneriat pentru dezvoltare”, Alexei Buzu, a menţionat că la următoarele alegeri s-ar putea să avem aceeaşi proporţie de femei candidate sau chiar mai puţine. „Atât timp cât partidele politice nu se reformează şi procedurile de selectare a candidatelor şi de finanţare a campaniilor electorale nu  sunt transparente, vom avea un număr limitat de femei implicate în procesul politic şi electoral”, a spus Alexei Buzu.
 
Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, a subliniat că rolul femeilor în viaţa politică este foarte important, iar ţările care au înţeles acest lucru au reuşit să devină cu adevărat democratice şi să ridice nivelul de trai al societăţii. În acelaşi timp, femeile din Moldova întâmpină mai multiple bariere. „Nu avem dezvoltate servicii care să le permită femeilor să îmbine viaţa socială cu activităţile în sfera economică sau politică şi aceste bariere trebuie să dispară. Este foarte important ca la această etapă să avem instrumente de promovare a femeilor. În prezent în peste 200 de sate nu avem creşe pentru copii, iar mamele nu au posibilitatea să se angajeze în câmpul muncii”, a adăugat Valentina Buliga.

Coordonatorul tematic pentru egalitate şi trafic din partea Comitetului de miniştri al Consiliului Europei,Tatiana Pârvu, a remarcat că modul în care sunt reprezentate femeile în viaţa publică denotă cât de democratică este societatea. Iar şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, ambasadorul Pirkka Tapiola, a spus că şi în stalele membre ale UE există probleme la capitolul asigurării egalităţii de gen. Asigurarea egalităţii de gen este un angajament de durată, pentru care este nevoie de schimbat şi mentalitatea societăţii.