logo

Moldova înregistrează îmbunătățiri privind accesul public la informațiile bugetare


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-inregistreaza-imbunatatiri-privind-accesul-public-la-informatiile-bugeta-7966_1090152.html

Republica Moldova a înregistrat îmbunătățiri privind accesul public la informațiile bugetare, conform Sondajului privind Bugetul Deschis 2021. Scorul de transparență bugetară al Republicii Moldova a crescut de la 57 de puncte în 2019 până la 65 de puncte în 2021 din totalul de o sută de puncte. Aceasta înseamnă că cetățenii au obținut un acces mai mare la informațiile de care au nevoie pentru a se implica în procesul decizional și cel de responsabilizare a Guvernului. Informațiile au fost prezentate în cadrul unui eveniment public, transmite IPN.

Rezultatul indică o îmbunătățire semnificativă privind dezvăluirea informației privind documentele bugetare și plasează Republica Moldova pe locul 21 din 120 de țări care au fost incluse în evaluare, alături de țări ca Bulgaria, Slovacia, Ucraina, România și Republica Cehă. Spre deosebire de evaluarea din 2019, în anul 2021 se atestă o creștere a gradului de detaliere a documentelor bugetare, în mod special, Moldova a sporit disponibilitatea informațiilor bugetare prin publicarea online a Raportul semianual de executare a bugetului.

De asemenea, în studiu se arată că Moldova înregistrează un nivel de supraveghere efectuat de Parlament și Curtea de Conturi de 67 de puncte. Scorul este similar țărilor din regiune precum Bulgaria și Croația.

La capitolul participării, Republica Moldova a înregistrat un trend ascendent față de evaluarea de acum 2 ani, de la 4 puncte la 11 puncte, un scor semnificativ mai mare și foarte apropiat de media globală de 14 puncte, ceea ce înseamnă că Guvernul a reușit să sporească implicarea cetățenilor în procesul de elaborare a bugetului. Scorul înregistrat de Republica Moldova indică o apropiere de țările din vecinătate ca România, Ungaria și Republica Cehă.

„Suntem convinși că studiul prezentat astăzi va constitui o bază factologică pentru ulterioarele intervenții și activități de transparentizare atât pentru Ministerul Finanțelor, Curtea de Conturi, Parlament cât și pentru tot sectorul public, pentru a acorda accesul cetățenilor și implicarea pe o scară tot mai largă în procesul de luare a deciziilor”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Vladimir Arachelov.

Reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Rodgers Chawani a menționat că procesul bugetar deschis și transparent joacă un rol crucial în asigurarea bunei guvernanțe, responsabilizarea mai mare a actorilor implicați și atingerea mai eficientă a obiectivelor de dezvoltare. „Prin sporirea transparenței și accesului la informație, statul permite cetățenilor să se implice în procesul de elaborare și implementare a politicilor și de monitorizare a activității autorităților statului, contribuind astfel la o mai bună responsabilizare a autorităților și la dezvoltarea țării”, a notat oficialul.

Prezentă la eveniment, Aurica Butnari, manager de proiect al Delegației UE în Moldova, a menționat că Uniunea Europeană acordă o atenție deosebită promovării unui rol activ al cetățenilor și al organizațiilor societății civile în procesul de implementare a reformelor ce țin de democrație și buna guvernare. „Transparența procesului decizional în planificarea și executarea bugetului la nivel local a fost îmbunătățită pe parcursul ultimilor ani cu suportul UE în cadrul proiectului „Bugetul meu”, care a urmărit să sporească implicarea societății civile la nivel local și să crească transparența, eficiența și eficacitatea proceselor de elaborare și executare a bugetelor publice. Datorită acestui proiect, 25 de autorități publice locale au creat coaliții locale cu peste 750 de membri activi ce au un regulament de funcționare aprobat”, a adăugat Aurica Butnari.

Potrivit directorului executiv al Asociației Expert-Grup Adrian Lupușor, participarea Republicii Moldova în acest exercițiu de evaluare este una foarte importantă, dat fiind faptul că aceasta se axează pe trei piloni cheie precum: guvernanța, transparența, participarea cetățenilor în procesul bugetar și supravegherea bugetară executată de către Parlament și Curtea de Conturi. Sondajul Bugetului Deschis este unicul instrument de cercetare din lume bazat pe o metodologie foarte complexă cu indicatori de evaluare cantitativi și calitativi care se bazează pe o serie de criterii acceptate la nivel internațional.

Sondajul Bugetului Deschis reprezintă o evaluare independentă, realizată de Organizația Neguvernamentală International Budget Partnership. Analiza privind procesul bugetar în Moldova pentru realizarea acestui chestionar este furnizată de Expert Grup.