logo

Moldova încă nu este pregătită instituțional și economic pentru aderarea la UE, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-inca-nu-este-pregatita-institutional-si-economic-pentru-7978_1088297.html

Depunerea de către Ucraina a cererii de aderare la Uniunea Europeană sub presiunea războiului, a creat o fereastră de oportunitate și pentru Republica Moldova și Georgia. O spun reprezentanții societății civile de la Chișinău, potrivit cărora procesul de urgentare a eurointegrării Republicii Moldova nu va avea loc decât prin implementarea rapidă a reformelor. Uniunea Europeană nu va face excepții pentru noi de la tratatele sale, spun experții politici, notează IPN.

Potrivit liderului Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, decizia Republicii Moldova de a depune cerere de aderare la Uniunea Europeană va reprezenta un test privind sinceritatea relațiilor noastre cu Bruxelles-ul. Potrivit lui, de la depunerea cererii de aderare și până la eurointegrare este o cale extrem de anevoioasă.

„Deschiderea Uniunii Europene pentru vecinii săi, în aceste circumstanțe, sub o mare presiune a agresiunilor militare, trebuie să fie mai mare. UE trebuie să facă mai mulți pași hotărâți în direcția sporirii parteneriatului cu Republica Moldova, Ucraina, Georgia. Depunerea acestor cereri va fi un test pentru UE. După reacția statelor membre și a instituțiilor europene, vom putea să înțelegem cât de sinceră este UE. Republica Moldova încă nu este pregătită instituțional și economic pentru integrare în Uniunea Europeană. Integrarea se face în câteva etape, stat asociat, stat candidat, îndeplinirea tuturor tratatelor și obținerea statutului de membru”, a spus Ștefan Gligor în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

În același timp, comentatorii politici și-au exprimat speranța că liderii opoziției nu vor veni cu mesaje de divizare a societății pe criterii geopolitice, după decizia autorităților de a depune această cerere. Se întâmplă după ce mai multe partide parlamentare și extraparlamentare au menționat că momentul depunerii cererii de aderare este complet inoportun.

„Sper că nu vom avea destabilizări în Republica Moldova, în condițiile în care la frontieră avem un război. Sper că partidele din Republica Moldova vor da dovadă de maturitate și vor evita mesajele care dezbină societatea. Faptul că președintele a avut întrevederi și cu partidele parlamentare și cu cele extraparlamentare este un mesaj că trebuie evitate mesajele provocatoare”, a spus expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Berbeca.

Expertul IPRE, Mihai Mogâldea, se arată sceptic în privința faptului că Uniunea Europeană ar face vreo excepție în raport cu cele 3 state asociate ale UE, permițând integrarea lor printr-o procedură simplificată.

„Trebuie să luăm în considerare circumstanțele în care a fost depusă această cerere. Prin demersul Ucrainei de a depune cerere, într-un context diferit față de Republica Moldova, s-a deschis o fereastră de oportunitate și pentru noi și pentru Georgia. Procedura urgentată dincolo de tratatele Uniunii Europene, nu este posibilă. Rapiditatea poate avea loc doar prin eforturile Uniunii Europene și ale Republicii Moldova de a accelera acest proces și de a implementa cu o viteză mai mare reformele”, a spus expertul IPRE, Mihai Mogâldea.

La 28 februarie, liderul de la Kiev a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Câteva zile mai târziu gestul președintelui Zelensky a fost urmat și de autoritățile de la Tbilisi și Chișinău.