logo

Moldova Fruct cere măsuri care ar duce la deblocarea exportului de mere către Rusia


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-fruct-cere-masuri-care-ar-duce-la-deblocarea-7966_1091695.html

Membrii Asociației Moldova Fruct sunt îngrijorați de situația creată în domeniul horticol din cauza secetei și a embargoului impus fructelor moldovenești de către Federația Rusă și cer instituirea stării de urgență în agricultură. Asociația a înaintat Guvernului, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor o listă de măsuri necesare de întreprins pentru depășirea situației.

Solicitat de IPN, Iurie Fală, director executiv al Asociației Moldova Fruct, a menționat că din cauza secetei producătorii de fructe vor avea recolte mai mici de prune și mere. Chiar și așa, vor avea dificultăți la comercializarea acestora. „Și dacă pentru prune piața a reușit să fie diversificată în ultimii ani, la capitolul mere situația va fi dificilă. Din cele 255 de mii tone de mere exportate din recolta anului 2021 pe piața Rusiei au ajuns 231 de mii de tone”, a explicat Iurie Fală.

Potrivit estimărilor asociației, în anul curent se așteaptă o recoltă de 485 de mii de tone de mere. „Mai mult de jumătate din aceste mere vor merge la procesare, pentru producerea în Republica Moldova a sucurilor concentrate de mere, e vorba de 250-260 de mii de tone de mere. Pentru consumul intern vor merge 50-60 de mii de tone de mere, iar pentru export vor fi în jur de 180-190 de mii de tone de mere, mai puțin decât în anul trecut, pentru că în anul curent livezile de meri au fost afectate de înghețuri în primăvară, iar mai apoi – și de secetă”, a subliniat Iurie Fală.

Este al treilea embargo impus de Federația Rusă la importul fructelor moldovenești din anul 2006 încoace. „E o chestie politică, se observă că raioanele din stânga Nistrului nu sunt cuprinse în acest embargo. Membrii Asociației Moldova Fruct, timp de mai mult de 10 ani, lucrează pentru a diversifica piețele de desfacere pentru fructele moldovenești, pentru unele am avansat, cum ar fi prunele, iar în acest sens ne-a ajutat Acordul de Liber Schimb ca să ne extindem în țările din Uniunea Europeană. Pentru mere e mai complicat deoarece în UE Polonia este un mare producător și exportator de mere. Polonia este al doilea cel mai mare producător de mere din lume, după China. Conform Strategiei Moldova Fruct, noi am orientat producătorii de mere din Republica Moldova să introducă tehnologii avansate, să diversifice sortimentul de fructe, dar astfel de procese sunt de lungă durată”, a spus Iurie Fală.

Moldova Fruct a solicitat Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor aplicarea unor măsuri care ar conduce la deblocarea exportului în Federația Rusă, inclusiv intensificarea controlului fitosanitar astfel încât să fie prevenite cazurile de prezență a obiectelor de carantină fitosanitară în fructele moldovenești.

Totodată, asociația cere Guvernului să identifice, cu suportul partenerilor de dezvoltare, resurse financiare pentru compensarea pierderilor de pe urma secetei și a embargoului rusesc.

Începând cu 15 august, Serviciul de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federatiei Ruse, Rosselhoznadzor, introduce restricții temporare la importul de produse agricole din 31 de raioane ale Republicii Moldova. Motivul interzicerii este depistarea repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești care intră în Rusia. Guvernul a venit cu o reacție la această interdicție.