logo

Moldova este unica ţară din PE care a trecut la etapa a doua a Planului privind regimul liberalizat de vize, Linas Linkevicius


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-este-unica-tara-din-pe-care-a-trecut-la-7978_1006227.html

Linas Linkevicius, ministrul lituanian de externe, afirmă că Republica Moldova păstrează şanse mari de a semna, în toamna anului viitor, documentele ce se aşteaptă să fie parafata la Vilnius în toamna anului curent, plus cele ce se referă la regimul liberalizat de vize pentru cetăţenii moldoveni. Pe moment, şansele sunt mai mari, comparativ cu ale altor ţări din cadrul Parteneriatului Estic. Oficialul lituanian a făcut aceste afirmaţii în cadrul interviului acordat Agenţiei IPN, publicat luni, 1 iulie 2013.

„Totul depinde, în primul rând, cât de reuşit va realiza Moldova toate cerinţele Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize (VLAP). Dumneavoastră sunteţi unica ţară din cadrul Parteneriatului Estic, care aţi trecut la cea de a doua etapă de realizare a VLAP-ului şi care aţi înregistrat la etapa respectivă progrese considerabile. Aceasta ne permite să sperăm că totul se va desfăşura cu bine până la sfârşit. Decizia privind călătoriile fără de vize ale cetăţenilor Republicii Moldova în UE va fi adoptată de către Consiliul UE în unanimitate, şi nu constituie un secret pentru nimeni că, în numele acestei soluţii pozitive unanime, urmează încă să se muncească mult”, a spus ministrul de externe al Lituaniei.

Întrebat despre riscurile şi provocările eventuale în calea acestor scopuri, el a spus că multe depind de gestionarea situaţiei atât de către autorităţi, cât şi de societate în ansamblu. „În ceea ce priveşte provocările, este important ca ele să fie identificate cât mai din timp şi să se încerce neutralizarea lor. În general, calea de la pregătirea VLAP-ului şi până la regimul real fără vize include mai multe etape, evaluări şi soluţii intermediare. Se întâmplă adesea că procesul respectiv este reflectat în mass-media în mod foarte simplist şi de aceea se pare că  atingerea scopului este foarte aproape”, a prevenit Linas Linkevicius, ministrul lituanian de externe, în interviul acordat IPN.

Astăzi, 1 iulie 2013, Lituania a preluat preşedenţia Consiliului Uniunii Europene.