logo

Moldova este mai pregătită să adere la Uniunea Europeană decât la cea vamală


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-este-mai-pregatita-sa-adere-la-uniunea-europeana-decat-7978_1010907.html

Din punct de vedere politic, economic şi valoric, Republica Moldova este mai pregătită să adere la Uniunea Europeană decât la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. La aceste concluzii au ajuns experţii Centrului Analitic Independent Expert-Grup, transmite IPN.

Experţii notează că Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană  presupune adaptarea legislaţiei naţionale la cerinţele europene. Legislaţia naţională nu este înlocuită în totalitate, ci doar ajustată. Însă, aderarea la Uniunea Vamală va însemna accederea automată la Uniunea Euroasiatică şi, ca urmare, pierderea suveranităţii economice. De asemenea, aderarea la această uniune, prevede cedarea politicii tarifare, reduce autonomia în luarea deciziilor şi în alte domenii, inclusiv cel energetic.

Experţii menţionează că, în cazul aderării la UE, este imposibilă adoptarea unei decizii care vizează Republica Moldova fără acordul reprezentanţilor moldoveni. Acordul de Asociere nu afectează sub nicio formă Acordul de Liber Schimb cu CSI şi este compatibil cu orice alte acorduri de liber schimb. Acordul de Asociere permite accesul la o piaţă de peste 500 de milioane de consumatori, din 28 ţări membre ale UE şi Turcia.  Totodată, acordul specifică că UE va oferi ajutor financiar, inclusiv prin intermediul BERD şi BEI.

Pe de altă parte, în cazul aderării la Uniunea Vamală, experţii notează că vor fi anulate imediat toate facilităţile comerciale acordate de UE. De asemenea, va fi imposibilă constituirea de zone de comerţ liber între Republica Moldova şi alte ţări. Dacă Moldova va adera la această uniune, va avea acces la o piaţă cu 172 de milioane de consumatori, din 3 ţări din CSI, cu care Republica Moldova are deja încheiat Acord de Liber Schimb.

Referindu-se la blocul valoric, experţii au spus că Acordul de Asociere cu UE respectă principiile democratice, drepturile omului, buna guvernare şi economia de piaţă. Ţările din UE sunt în categoria societăţilor libere. De cealaltă parte, la Uniunea Vamală sunt invitate să adere fostele republici sovietice. Nu sunt impuse careva criterii, cum ar fi edificarea statului de drept sau respectarea drepturilor omului. Potrivit Transparency International, percepţia corupţiei în ţările Uniunii Vamale este relativ ridicată. Iar potrivit Indicelui Libertăţii Presei, elaborat de Reporteri fără Frontiere, Rusia, Belarus şi Kazahstan ocupă poziţiile de la coadă.