logo

Moldova este deja pregătită se semneze Acordul de Asociere cu UE, experţi


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-este-deja-pregatita-se-semneze-acordul-de-asociere-cu-7978_1009434.html

Dacă nu ar exista procedurile tehnice de traducere, Republica Moldova ar putea semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, care se desfăşoară în perioada 28-29 noiembrie. Aceasta deoarece oficialii europeni au menţionat deja că Republica Moldova a respectat toate condiţiile impuse, însă greul va veni după semnarea Acordului. Afirmaţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, de către directorul Institutului de analiză şi consultanţă politică „Politicon”, analistul politic Anatol Ţăranu, notează IPN.

Analistul a spus că, în unele domenii, Moldova va avea un termen de vacanţă de 7-10 ani, timp în care va trebui să se racordeze la standarde europene, deoarece Republica Moldova are un obiectiv ambiţios de a deveni membru al UE şi nu un simplu stat asociat. Semnarea Acordului de Asociere depinde de stabilitatea politică şi continuarea reformelor iniţiate, iar marea implementare a reformelor va avea loc abia după ce acesta va fi semnat.

Politologul Alexandru Solcan, a notat că parafarea Acordului de Asociere cu UE putea avea loc mai demult dacă clasa politică trecea prin procesul de pregătire fără victime. El este de părerea că parafarea Acordului de Asociere cu UE este un succes al întregii clase politice precum şi al opoziţiei, dar nu a opoziţiei care în ultima perioadă a devenit una anti-sistemică.

Totodată, politologul Veaceslav Berbeca, a subliniat că, după parafarea Acordului de Asociere, Moldova are o agendă importantă pe care trebuie să o continue. El este de părerea că în procesul de apropiere de UE asupra Moldovei vor fi făcute presiuni din partea Rusiei, însă Moldova nu este atât de vulnerabilă în raport cu Rusia, cum este Ucraina. Totuşi, factorul extern are pârghii de a influenţa situaţia din Moldova.

Politologul consideră că Rusia va folosi ca modalitate de presiune a Moldovei situaţia tensionată din stânga Nistrului şi migranţii moldoveni care muncesc în Rusia.