logo

Moldova după Vilnius: Mai este mult de lucru, iar guvernarea trebuie să fie vigilentă


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-dupa-vilnius-mai-este-mult-de-lucru-iar-guvernarea-7978_1009496.html

La Summitul Parteneriatului estic de la Vilnius, desfăşurat în perioada 28-29 noiembrie, Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE. Acum pentru Moldova începe o nouă etapă, societatea şi politicienii trebuie să-şi consolideze eforturile, reformele trebuie să fie promovate, iar clasa politică nu trebuie să-şi piardă vigilenţa pentru a depăşi posibilele obstacole din interior sau din exterior în calea integrării europene. Cu astfel de opinii au venit participanţii la dezbaterea „Societatea moldovenească şi clasa politică după Vilnius: între conlucrare şi confruntare”, organizată de Agenţia de presă IPN.

Preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a declarat în cadrul dezbaterii că s-a vorbit mult până astăzi şi urmează să se mai comunice la acest subiect pentru a face ultimele concluzii vizavi de etapa trecută – parafarea Acordului de Asociere. „A fost un eveniment mult aşteptat, pentru care s-a muncit mult, este rezultatul implicării în acest proces de integrare europeană a întregii societăţi. Este vorba de aproape 1000 de zile de muncă, transformate în aproape 1000 de pagini ale Acordului şi urmează să se transforme în beneficii concrete pentru cetăţeni”, a preciza politicianul.

Vine o perioadă responsabilă, urmează etapa următoare – semnarea Acordului, spune Vlad Filat. „Discuţiile purtate în cadrul Summitului Partidului Popular European, desfăşurat de asemenea la Vilnius, au scos în evidenţă că, pentru a se ajunge la semnare, perioada ce vine urmează să fie administrată responsabil, nu ţine doar de traducerea textelor în cele 23 de limbi oficiale ale UE, ci şi în implementarea reformelor. Termenul propus este cel târziu sfârşit de septembrie anul viitor, este unul de comun acord coordonat cu partenerii din UE, urmărim să fie unul şi mai apropiat, depinde cum se va munci”, a adăugat liderul liberal-democraţilor.
 
Politicianul a mai menţionat că parafarea Acordului de Asociere cu UE este un motiv de bucurie, dar urmează să fie continuată munca, să fie atinse obiectivele. „Avem acţiuni bine stabilite, consider că trebuie să spun că după Vilnius avem nevoie ca niciodată de unitate, nu înseamnă unitate în jurul unui partid sau a unei doctrine, ci în jurul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, să contribuim la europenizarea ţării, ceea ce înseamnă o viaţă mai bună pentru noi. Eu privesc cu încredere perioada de viitor, sunt încrezător că statul va face faţă oricăror provocări din interior şi exterior”, a încheiat preşedintele PLDM.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, expertul Sergiu Ostaf, a spus că la Vilnius s-a întâmplat ceea la ce s-a aşteptat toată ţara. „Acest acord este şi o pârghie de responsabilizare a guvernării. Este un rezultat important, dar şi o pârghie de responsabilizare. Colegii apreciază pozitiv acest rezultat, cred că este un instrument care ar putea mobiliza guvernarea să fie mai eficientă şi să aibă încă o şansă la alegerile următoare”, a menţionat expertul.

Sergiu Ostaf, a mai spus că, în contextul acţiunilor actorilor regionali, doar configuraţia politică actuală a făcut posibilă parafarea acestui acord. „Este un rezultat cu beneficii. Această oportunitate nu trebuie să fie irosită pe greşeli, eu cred că una sau două greşeli ar putea afecta posibilitatea de a guverna mai departe a actualei coaliţii”, a încheiat expertul.

Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, expertul permanent al proiectului IPN, Igor Boţan, a remarcat că miza Summitului de la Vilnius nu a fost atinsă, Ucraina nu a semnat Acordul de Asociere cu UE. „Sper în cazul Moldovei să nu se întâmple că parafarea se va transforma în parafinarea acordului. Într-o situaţie de incertitudine totul depinde de responsabilitatea în perioada care urmează, cum se vor comporta liderii politici. Va trebui să depunem eforturi, trebuie să fim vigilenţi la posibilele stânci subacvatice. Trebuie să fim conştienţi, clasa politică va trebui să ia o decizie vizavi de regiunea transnistreană, probabil, că ar fi cel mai bine ca această problemă să fie îngheţată”, a spus Igor Boţan.

Expertul a adăugat că post-Vilnius există etape care trebuie valorificate după parafare. „Trebuie să aibă loc semnarea, un lucru foarte important. Sunt lucruri care trebuie realizate – Republica Moldova trebuie să transmită mesaje nu doar pentru europeni, ci şi pentru cetăţeni. Beneficiile trebuie articulate într-o manieră digerabilă pentru cetăţeni. Este important ca promisiunea de liberalizare a regimului de vize să fie realizată. Este important să se ajungă şi la ratificarea Acordului. Există un parcurs clar, ce au de făcut şi cum de făcut, important este să nu se izbească de stânci subacvatice. Trebuie să fim atenţi şi prudenţi, capabili să acţionăm rapid”, a subliniat Igor Boţan.

Dezbaterea publică cu tema: „Societatea moldovenească şi clasa politică după Vilnius: între conlucrare şi confruntare”, este ediţia XXIV din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul IPN este susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.