Moldova demonstrează o evoluţie bună în justiţie, nu şi în ceea ce priveşte libertatea de exprimare, Amnesty International
https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-demonstreaza-o-evolutie-buna-in-justitie-nu-si-in-ceea-ce-priveste-liber-7967_990160.html
Raportul Amnesty International 2011 vorbeşte despre o evoluţie bună a Republicii Moldova în domeniul justiţiei, însă mai sunt multe de făcut, a declarat noul preşedinte al consiliului Amnesty International Moldova, Veaceslav Tofan, la o conferinţă de presă prilejuită de lansarea raportului, transmite Info-Prim Neo.
„Situaţia este mai tristă în domeniul libertăţii de exprimare a persoanelor din comunitatea LGBT (comunitatea lesbienelor, gaylor, bisexualilor şi transsexualilor). În raport este menţionată expres acestă situaţie şi este dat şi exemplul când Curtea de Apel Chişinău a decis ca marşul pentru egalitate, planificat de către activiştii LGBT în centrul oraşului, să fie mutat într-o zonă izolată”, a menţionat Veaceslav Tofan.
Directorul executiv al Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu, a remarcat că în raport se mai vorbeşte despre faptul că tortura şi alte forme de maltratare a deţinuţilor în comisariatele de poliţie sunt încă la fel de răspândite, iar statul nu a reuşit să efectueze investigaţii prompte şi imparţiale.
„Am ajuns la vârsta de 50 de ani. Cu 50 de ani în urmă Amnesty International a aprins lumânarea pentru a aduce o lumină de speranţă victimelor represiunilor. Astăzi suntem în pragul unor schimbări istorice pentru că oamenii nu se mai tem să vorbească în pofida gloanţelor, bătăilor şi tancurilor”, a menţionat Cristina Pereteatcu.
Raportul Amnesty International 2011 confirmă existenţa unor restricţii specifice cu privire la libertatea de exprimare în cel puţin 89 de ţări şi scoate în evidenţă cazuri despre prizonieri de conştiinţă din cel puţin 48 de ţări. Raportul confirmă acţiuni de tortură şi maltratare în cel puţin 98 de ţări şi informează despre procese inechitabile de judecată în cel puţin 54 de ţări.
În raport se menţionează că anul 2010 a fost marcat de evenimente memorabile, precum eliberarea de către autorităţile din Myanmar a Daw Aung San Suu Kyi şi decernarea Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo, în pofida încercării guvernului chinez de a sabota ceremonia. Pe lângă cazurile bine cunoscute în întreaga lume, mii de apărători ai drepturilor omului au fost ameninţaţi, închişi, torturaţi şi ucişi în Afganistan, Angola, Brazilia, China, Mexic, Myanmar, Rusia, Turcia, Uzbekistan, Vietnam şi Zimbabwe.
Raportul Amnesty International 2011 a fost prezentat simultan în mai multe ţări. Lansarea coincide cu aniversarea a 50-a a organizaţiei.