logo

Moldova continuă să îndeplinească cerințele privind liberalizarea vizelor, raport al Comisiei Europene


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-continua-sa-indeplineasca-cerintele-privind-liberalizarea-vizelor-raport-7965_1083544.html

 Moldova continuă să îndeplinească cerințele privind liberalizarea vizelor și a înregistrat progrese în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandărilor Comisiei Europene de anul trecut. Totodată, circulația fără viză continuă să aducă beneficii economice, sociale și culturale statelor membre ale UE și țărilor partenere. Concluzia se conține în cel de al 4-lea raport al Comisiei Europene privind monitorizarea regimului UE de călătorii fără viză cu Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia, precum și cu Georgia, Moldova și Ucraina, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Comisiei, lansat astăzi, 4 august 2021.

Potrivit comisarului pentru afaceri interne, Ylva Johansson, regimul de călătorii fără viză între UE și țările din Balcanii de Vest și din cadrul Parteneriatului estic este o mare realizare. Deși restricțiile legate de pandemia de COVID-19 au avut un impact major asupra mobilității, țările din Balcanii de Vest și din cadrul Parteneriatului estic care beneficiază de regimul de călătorii fără viză trebuie să își continue și să își intensifice eforturile de gestionare a migrației și a azilului, precum și de combatere a corupției și a criminalității organizate.

În Raport se arată că pandemia de COVID-19 și restricțiile de călătorie impuse în acest context au avut un impact major asupra migrației și a mobilității către UE. Marea majoritate a celor care au călătorit în UE au pornit la drum din motive legitime. Deși toate țările evaluate au continuat să ia măsuri de combatere a migrației ilegale, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a răspunde preocupărilor actuale. În ciuda scăderii globale a numărului de treceri ilegale ale frontierei, sunt necesare în continuare îmbunătățiri în domeniile gestionării frontierelor și migrației. Capacitatea de primire în unele țări din Balcanii de Vest pune în continuare probleme, în special în Bosnia și Herțegovina.

Toate țările evaluate au continuat să ia măsuri de prevenire și combatere a criminalității organizate. Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a răspunde preocupărilor legate de securitatea internă. Țările monitorizate ar trebui să ia măsuri pentru a combate în mod eficace criminalitatea organizată, frauda financiară și spălarea banilor, în special printr-o mai bună coordonare între agențiile de aplicare a legii.

Corupția la nivel înalt rămâne un motiv de îngrijorare. În unele cazuri, eforturile de combatere a corupției sunt în continuare îngreunate de capacitatea limitată și de statutul juridic al agențiilor anticorupție, precum și de numărul redus de condamnări în cazurile de corupție care sunt judecate, în special în Moldova și Ucraina.

Țările beneficiare ale regimului de călătorii fără viză care acordă cetățenia în schimbul investițiilor ar trebui să elimine treptat și efectiv astfel de sisteme, pentru a împiedica resortisanții altor țări care au obligația de a deține viză să eludeze procedura UE de acordare a vizelor de scurtă ședere și evaluarea aprofundată a riscurilor în materie de migrație și securitate inerentă acestei proceduri.

Comisia susține că va continua să monitorizeze îndeplinirea cerințelor legate de liberalizarea vizelor prin reuniuni la nivel de înalți funcționari, precum și prin intermediul reuniunilor periodice ale subcomitetului pentru justiție, libertate și securitate și al dialogurilor bilaterale și regionale dintre UE și țările care beneficiază de un regim de călătorii fără viză.

În prezent, UE dispune de un regim de călătorii fără viză cu 61 de țări. Regimul de călătorii fără viză a intrat în vigoare pentru Moldova în aprilie 2014.