„Moldova a stabilit un record la exporturile de caise în acest sezon, exportând 12.000 de tone față de 4.000 de tone în sezonul precedent. Peste 10.000 de tone. dintre aceste caise au ajuns pe piața europeană, inclusiv în destinații precum Polonia, Croația, Țările de Jos, Germania și Slovenia și alte țări”, îl citează Freshplaza, o platformă internațională de informații agricole, pe Stefan Pîslaru, director de vânzări la Staragro Group SRL, care apreciază că sezonul a fost favorabil pentru exportul de caise moldovenești.
Într-o schimbare semnificativă față de 2020, când 85% din caise erau destinate Uniunii Vamale Eurasiatice, Moldova și-a diversificat piața în 2024, acum doar 13% din exporturi mergând în această regiune. „Au fost condiții bune pentru caise anul acesta, rezultând atât o cantitate mare, cât și o calitate excepțională”, a explicat Pislaru. „Am exportat cu succes peste 90% din caisele noastre pe piața UE, datorită unei cereri sporite din partea consumatorilor. Caisele sunt o cultură dezvoltată în mod rapid de producătorii moldoveni. Răspunzând cererii de caise în creștere pe plan internațional, agricultorii moldoveni au făcut în ultimii ani investiții semnificative în producția de caise, ajungând în prezent la 5.000 de hectare cultivate în prezent”.
Concurând la început de sezon cu caisele din Spania și din Balcani, producătorii moldoveni câștisă cu încadrarea promptă în standardele stricte de certificare și clasificare europeană. „Moldova are un potențial imens pentru exportul de caise, dar importă certificarea producției”, a subliniat Victor Cazacu, managerul ProInedit SRL. "Anul acesta, am trecut complet de la cutiile din lemn la cele din carton și am investit în marca noastră. Aceste îmbunătățiri ne-au ajutat să exportăm peste 80% în UE și acesta este un succes”.
Un alt producător și exportator de fructe este Ionex Trans care, în ultimii ani, a depus eforturi semnificative pentru a accede pe piața Uniunii Europene. „A fost o experiență lungă de șase ani, pentru a ne adapta la cerințele pieței UE. Am plantat soiuri solicitate pe piața UE, am obținut certificate GLOBALG.AP și GRASP și am schimbat complet ambalajul pentru caise. Urmare acestor eforturi, am obținut un preț corect pentru fructele noastre. Anul acesta, am vândut în Germania către LIDL caise ambalate în tavă și vom continua efortul pentru a fi pe rafturile supermarketurilor din UE, cu cantități tot mai mari de prune și struguri de cea mai bună calitate”, a declarat Ion Ionas, managerul Ionex Trans SRL.