Republica Moldova are obligația de a se ralia la sancțiunile Uniunii Europene împotriva Federației Ruse. Declarația a fost făcută de către președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, în cadrul dezbaterii publice cu tema „Relațiile moldo-ruse pe fundal de război”, organizată de IPN. Potrivit lui, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, deși unele state au pornit mai greu, țările lumii s-au mobilizat pentru a condamna agresiunea rusă, inclusiv în pofida încercărilor Moscovei de a induce o criză energetică în Europa.
„Odată cu aplicarea treptată a sancțiunilor împotriva Rusiei, Moscova a căutat aliați care ar putea face ca Federația Rusă să evite consecințele unor sancțiuni. Ofensiva eșuată a Rusiei în Ucraina a dat curaj autorităților noastre să condamne mai agresiv acest război. Ne amintim cum în primele zile de război, declarațiile autorităților noastre erau mai rezervate. Ținând cont de tot spectrul geopolitic, Republica Moldova are misiunea de a lua o decizie, care, de altfel, a fost luată de către cetățenii moldoveni la scrutinele anterioare, de a ne îndrepta spre lumea civilizată, adică spre UE”, a spus Dinu Plîngău.
El mai spune că Republica Moldova are obligația morală de a se alinia la acțiunile statelor civilizate, fiind parte familiei europene. „Dreptul nostru moral ține de reexport, de capacitatea noastră de a opri diferite modalități de contrabandă sau falsificare a unor utilaje, care sunt necesare Federației Ruse. Trebuie să facilităm acest proces de relații bune cu Uniunea Europeană. Este o modalitate de a comunica și a negocia poziționându-ne de partea bună a baricadei. De altfel, impunerea unor sancțiuni sau declarații din partea Republicii Moldova nu pot influența foarte multe acțiunile Federației Ruse, dar acest lucru este necesar ca să fim de partea lumii civilizate, ca ei și să ne ajute. Vorbim aici de criza energetică, granturi sau credite, dar și consultanță în elaborarea de proiecte”, a mai declarat liderul PPDA.
Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr spune că Republica Moldova trebuie să fie pregătită să facă față eventualelor scenarii care s-ar putea întâmpla în regiunea transnistreană, dar și alte evenimente post-război.
„Una dintre condițiile avansării noastre pe calea UE a fost și războiul din Ucraina. Uniunea Europeană a devenit mai interesată de această zonă. Va urma o perioadă în care se va investi foarte mult în reconstrucția Ucrainei, iar Republica Moldova poate deveni o platformă unde vor veni investitorii mari. Totodată, este necesară o pregătire detaliată despre cum ar arăta reintegrarea țării, atât la nivel economic, cât și la nivel politic”, spune Plîngău.
Dezbaterea publică „Războiul hibrid: manifestări, pericole, soluții”, ediția a 280-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” este desfășurată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.